30.08.2023 | 20:48
„Промяната“ дава 4,9 млн. лв. на фабриката за насекоми, която трови Лозен
Заради "Насекомо" в селото всеки ден мирише на мърша

Компанията „Насекомо“, която има ферма за ларви в село Лозен край София, взима най-големият грант за иновативни услуги и продукти от 4 884 611, 10 лв. по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това става ясно от публикуваните документи от Министерството на иновациите и растежа.

Жителите на селото организираха няколко протеста срещу фабриката за насекоми. Те се оплакват от миризми, идващи от завод „Насекомо“.  В Лозен мирише на мърша, като миризмата е почти всеки ден.

Общо 12 компании ще получат над 34 милиона лева за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти. Това са приложения в областта на информационните технологии, изкуствения интелект и работата с големи данни.

Средствата са по четвъртата мярка от ПВУ – Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с „Печат за високи постижения“ от Европейската комисия. Общият бюджет на процедурата е 118 млн. лв., а документи по нея се приемат на два приема. Вторият се очаква да започне в началото на 2024 г.

Мярката е предназначена за новаторски фирми, получили „Печат за високи постижения“ от Европейския иновационен съвет, за които финансирането по програмите „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“ не е достигнало, въпреки високото качество на проектите им, посочват от Министерството на иновациите.

Печелившите от първия прием

Размерът на отпуснатите грантове варира от около 100 000 лв. и достига до близо 5 млн. лв. Средствата се дават на иновативни фирми, работещи основно в сферата на ИТ технологиите.

Най-малкият грант е за „Контрак“ АД в размер на 97 791.50 лв. Със средствата ще бъде разработена интеграционна платформа eHubDataIntegration, като услуга за обмен на данни за електронна търговия.

Същата сума от 97 791.50 лв. получава и „Симпъл Секюрити“ ЕООД за е-мейл криптиране от край-докрай от следващо поколение за всички устройства, без промяна на онлайн навиците на крайните потребители за интегриране и използване.

„Лийн Диджитал Солюшънс“ ЕООД получава 4 638 299, 26 лв. безвъзмездно. Единствено за техния проект Embedded Blended Leadership Environment не е дадена повече информация на сайта на Министерството на иновациите и растежа.

За разработването на софтуерна информационна система за управление на процесите за кредитиране „Оцениме.БГ“ ЕООД ще вземе 2 669 434.12 лева.

„Имагга Технолъджис“ ООД печели грант от 4 209 924.07 лева за изкуствен интелект за ефективна модерация на визуално съдържание в големи мащаби.

„Къпфи“ ООД ще получи 2 541 903.01 лева за разработената от тях ядлива чаша за кафе и бъркалка. Те са устойчиви алтернативи на неразградимите и замърсяващи пластмасови продукти.

За разработването на широкомащабна демонстрация на файлмап компанията „Файлмап Текнолоджи“ ЕООД ще получи 3 302 907.91 лева.

„Трансметрикс“ АД взима 3 341 841.14 лв. за демонстрация за подобряване на прогнозите за инфраструктурен капацитет в транспортния сектор.

За организационно развитие на малките и средните предприятия „Агенция Стратегма“ ООД ще вземе 1 926 492.55 лева.

„Данлекс“ ЕООД получава 4 097 013.90 лева за инструмент за прогнозна поддръжка на системи за неинтрузивна инспекция.

Проектът „Пазарна готовност на революционна роботизирана система за вертикална мобилност на хора с увреждания“ на компанията „Ай Райс Механикс 357“ ЕАД получава 2 267 170.75 лв.

Идеите и разработките на тези 12 фирми са оценени като високо качествени и развиват нови продукти и услуги с висока добавена стойност за икономиката, се казва в съобщението на Министерството на иновациите и растежа.

Предстои сключването на договорите с предприятията за отпускане на безвъзмездно финансиране, след което ще започне изпълнението на всички заложени дейности.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране