03.04.2024 | 17:38
„Промяната“ купува гласовете на гласовете на 53 000 държавни служители и семействата им
Правителството в оставка реши на последното си заседание да увеличи заплатите им с между 200 и 300 лв.

Заплатите на 53 000 държавни служители ще бъдат вдигнати средно с по 283 лева, със задна дата от 1 януари. Решението беше взето на днешното заседание на министрите в оставка от кабинета „Денков“.

Увеличението на възнагражденията в предизборно време означава, че ПП-ДБ на практика правят опит да купят гласовете на чиновниците и семействата им.  Както е известно, след няколко месеца ще гласуваме на ново Народно събрание и за Европарламент.

За да се уверят, че договорените 268 милиона лева за администрацията няма да бъдат намалени, представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“ се събраха тази сутрин на протест под прозорците на властта. По-късно министрите решиха увеличението за всеки държавен служител да е с между 12 и 18 на сто, което е от 200 до 300 лева.

„Дадоха ни 268 млн. лева за всички и ни оставиха ние да се бъием помежду си – сектор със сектор, длъжност с длъжност. Оставиха ни сами да определяме кой е по-важен – работещият в борбата с градушките или работещите в Агенцията за социално подпомагане. Не трябва да е такъв подходът”, коментира Любослав Костов от КНСБ.

Според Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа” има много служители, които са на минималната заплата от 933 лева. „Получихме 30% увеличение, но тези средства не са достатъчни, за да покрият нашето чувствително изоставане. Най-ниската заплата сега е 1350 лв. Не сме виждали такова увеличение от много време, но въпреки това тези средства не са достатъчни”, каза Рая Петрова от Националния статистически институт.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране