16.07.2015 | 11:52
„Протестиращи“ искат оставката и на Христо Иванов, и на Цацаров, и на ВСС
40-ина души от неизвестно сдружение опънаха плакати пред ВСС
Протестиращи и контрапротестиращи за съдебната реформа се събраха пред ВСС. Мерките за сигурност са засилени. Да свалим томахавките, призова Сотир Цацаров. От така наречената „Група за обществен натиск“ искат оставката на главния прокурор и на съдебните кадровици, а от организацията, наричаща се „План Б“ – настояват за оставката на правосъдния министър Христо Иванов.Именно вторите бяха сред протестиращите срещу него и на контрапротеста пред Съдебната палата преди две вечери. И днес те носега някои от атрибутите, с които бяха тогава – например играчка кон Ицо, който символизирал „куцата“ съдебна реформа. На един от плакатите им пък беше поставена снимка на Христо Иванов, придружена от надпис: „Реформа – да, Глисто Иванов – не“.Имаше и лозунги като „Всички депутати, министри, съдии и прокурори на психо“, „Или реформи, или вън“, „ВСС-отрепки“.  Протестиращите от „Групата за обществен натиск“ пък разпространиха декларация срещу ВСС, в която се казва, че представляват 90% от българските граждани, които нямат доверие в съдебната система.

„Многобройните сигнали в медиите за конфликт на интереси, за зависимости, за корупция и злоупотреби със служебно положение, насочиха нашето внимание към дейността ви. Липсата на адекватни позиции и мерки изчерпиха нашето търпение. Вие, като „правителство“ на съдебната система, носите морална и служебна отговорност за срива на доверието към правосъдието. Ние, гражданите, не вярваме вече във вашата независимост, в намеренията ви за промяна. Настояваме за незабавната ви ОСТАВКА!“, се казва още в декларацията, която бе изчетена по мегафон.

И главният прокурор, и правосъдният министър бяха посрещнати с викове „Оставка“ на влизане на заседанието на ВСС. Пред журналисти Цацаров заяви, че „ще подаде оставка, ако и когато реши“. Иванов пък призова протестиращите за туширане на напрежението.

Те обаче се обединиха, че съдебната реформа не трябва да се извърши под „уличен натиск“. Това стана, след като лично премиерът Бойко Борисов призова да се спре със словесната престрелка около съдебната реформа.

„Хората искат съдебна реформа“, каза министърът и добави, че споровете по детайлите не трябва да замъгляват картината, цитиран от БТА.  Главният прокурор го допълни, като заяви, че гражданите искат справедлив и бърз процес.  „Идеята е да свалим томахавките и да вземем писалките“, каза Цацаров и подчерта, че никога не е вдигал томахавката, но просто си я носи .

Иванов посочи, че има само писалка и затова просто може да я вдигне. „Аз разсъждавам по четири пункта и това са максимум прагматизъм и нула популизъм. Вторият пункт е професионализъм – експертни законопроекти, а не такива, които са писани на коляно, или са резултат от грантове, които са получени преди две или три години“, каза още главният прокурор.

Във връзка с третия аспект Сотир Цацаров посочи, че той вижда три писти, които според него трябва да вървят паралелно, като добави, че това не е повод за забавяне. По думите му, ако започне всичко отначало, това означава, че няма да се случи никога. Спред главния прокурор първата писта са Конституцията и Законът за съдебната власт. Втората – процесуалните закони, като неговият приоритет е Наказателният процес, но гражданският също е важен. Третата писта трябвало да бъде антитерористичното законодателство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране