29.07.2015 | 0:01
Протеже на Кунева ще привлича чужди капитали у нас с доклади за 326 бона
Чиновници тръгват на лов за инвеститори с 1,8 млн. лв.

1 788 000 лв. ще похарчи правителството в пореден опит за привличане на чужди инвестиции в България. Ръководената от Стамен Янев Българска агенция за инвестиции (БАИ) е обявила две крупни обществени поръчки, които ще осигурят разходки на неизвестен чиновници в САЩ и Азия, установи проверка на МИГNews.info.

Медийната кампания и международните конференции в Ню Йорк и Шанхай ще струват 1 452 000 лв. с ДДС. 460 000 лв. за са излъчване на рекламни клипове във водещи световни бизнес телевизии. 250 бона са предвидени за публикуване на 20 рекламни банера в онлайн медии, а 500 000 лв. без ДДС се глътнат планираните две международни конференции с две кръгли маси през периода октомври – декември 2015-та в Азия и Северна Америка.

Втората обществена поръчка, която човекът на Меглена Кунева – Стамен Янев, е одобрил е за…анализи. Предвидената сума за тях е 326 000 лв. За кратък „страгетически анализ“ за състоянието на българската икономика са отделени цели 158 бона без ДДС. Практиката от миналото е показала, че
подобни разработки са с обем 100-120 страници и са пълни с клишета и празни приказки, повтаряни всекидневно от треторазрядни икономисти в сутрешните тв блокове. За правния анализ на българското законодателство Янев е предвидил 33 333 лв., а за сравнителен анализ на законите в други държави членки на Европейския съюз и Балканите – 80 000 лв.

Шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев е член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева. Той бе една от двете номинации на Реформаторския блок за областен управител на София-град. Заради противопоставянето на ДСБ и ДБГ коалицията подаде две имена до премиера Бойко Борисов и той предпочете Веселин Пенев, номиниран от НДСП и Радан Кънев. Под наситка на вицепремиерката Кунева, през януари 2015-та икономическият министър Божидар Лукарски назначи Янев за директор на Агенцията за инвестиции.

Безсмисленото пилеене на държавни пари за „привличане“ на чужди инвестиции една от същностните характеристики на БАИ. Преди 2 години бяха похарчени стотици хиляди левове за рекламен клип в световните медии с орязана карта на България.

Тази година стана ясно, че Българската агенция за инвестиции е прахосала 172 000 лв. за разходки в чужбина в опит да върне млади българи в родината им. Чиновници са провели срещи в 13 държави, предимно в големи столици, като за всяка от тях са платени по 13 000 лв. В чужбина обаче са пътували предимно началници и дори народен представител от предишния парламент, а не редови служители на агенциите, които работят на терен. На въпросните срещи средно са присъствали по 60 студенти от общо около 750 души. За да се стимулират младите хора да се върнат в родината, презентациите били „подсладени” с пейзажи от България, с музикално оформление на Емил Димитров и Веселин Маринов. Накрая се оказва, че прахосаните с лека ръка 172 000 са върнали у нас едва 10 души.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране