28.07.2015 | 19:53
Проверяват имотите и доходите на циганите в Гърмен
Тези, които имат финансови възможности, ще могат да започнат законен строеж на свой дом, заяви областният управител на Благоевград

Общинският съвет в Гърмен в присъствието на областния управител Бисер Михайлов прие специална декларация по отношение на жителите на ромския квартал „Кремиковци“.

Сесията продължи до късно вечерта в понеделник, а целта бе да се намери решение за подслон на тези роми, които живеят в 124-те незаконни постройки, подлежащи на събаряне. „Ще се направи проверка на всички в квартала каква собственост притежават – не само в Гърмен, но и в страната. Искаме да сме наясно какви недвижими имоти имат, какви са приходите им, имат ли автомобили, колко социални помощи получават. Искаме да им предложим настаняване в общински или държавен имот“, заяви вчера областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.
Жители на ромската махала, които имат финансови възможности, ще могат да започнат законен строеж на свой дом. „Става въпрос само за нови постройки. Защото няма никакъв шанс да се узаконят 124-те незаконни помещения“, уточни Михайлов.

Общинските съветници отказаха да приемат предложението на кмета на общината Минка Капитанова част от ромите, останали без покрив над главата, да заживеят в сградите на бившите здравни служби в Гърмен и в село Горно Дряново. „Най-важното е обаче хората от квартала да поискат да бъдат настанени на друго място. Без тяхното съгласие усилията ни ще са напразни“, призна Михайлов.

Засега ромите в „Кремиковци“ са категорични, че няма да напуснат махалата. Не желаят общината и държавата да им търсят и намират алтернативни жилища. Няма да изоставят бараките си в квартал „Кремиковци“. „Искаме да сме си накуп, а не да ни разселват по селата, да ни разделят. Няма да мръднем от махалата, ако ще палати да ни дадат да живеем в тях“, заяви ромският лидер Юлиян Герасимов.

Междувременно Минка Капитанова заяви, че все още не е ясно къде ще бъдат настанени ромите от. „Кремиковци“, чиито домове бяха съборени. „В здравната служба на село Гърмен имаме малък апартамент от две стаи със санитарен възел, ток, вода, като в село Горно Дряново също имаме едно такова помещение. Моето предложение беше жителите, чиито домове бяха разрушени, да бъдат настанени там, но така и не се стигна до вземане на решение“, коментира Капитанова. Очакванията на Капитанова са да бъде постигнат консенсус между общинските съветници или жители от общината да отдадат безвъзмездно етаж от къща, за да бъдат настанени останалите без дом цигани.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране