28.02.2015 | 14:33
Проверяват поне пет версии за убийството на Немцов
Руските власти разрешиха траурно шествие в негова памет утре

Руското следствие проверява най-малко пет възможни версии за убийството на политика Борис Немцов, съобщи на сайта си Следственият комитет на Руската федерация, цитиран от ТАСС. Сред тях са провокация с цел дестабилизиране на политическата обстановка в страната, търговска дейност, лична неприязън, събитията в Украйна и дори ислямско-екстремистка следа.

Руските власти разрешиха траурно шествие в памет на Борис Немцов утре в Москва, съобщи Франс прес. Немцов бе застрелян малко преди полунощ на Големия Москворецки мост край стените на Кремъл и Червения площад с няколко изстрела от преминаваща бяла кола. Четири куршума са опаднали в гърба на политика, който се е разхождал със своя позната. Той е починал на място.

Що се касае до мотивите на престъплението, „фигурата на Немцов може да е станала своеобразна сакрална жертва за тези, които не се гнусят от никакви методи за постигане на своите политически цели. Щателно се отработва и версията, свързана с евентуална ислямско-екстремистка следа. Следствието разполага със сведения, че Немцов е получавал заплахи заради позицията си относно разстрела на журналистите в редакцията на списание „Шарли ебдо“ в Париж“, се казва в съобщението на Следствения комитет.

Проверява се и версията, свързана с украинските събития. „Не е тайна, че сред двете враждуващи страни има много радикални персонажи, които не се подчиняват на никакви власти“, отбелязва комитетът.

„Не са изключени, разбира се, и версии, свързани с търговската дейност на Немцов и с някаква лична неприязън към него, както и други битови версии. Всички те ще бъдат щателно проверени“, се подчертава в съобщението. Следователите разпитват свидетели и очевидци на произшествието. „Освен спътницата на Немцов, която се е намирала непосредствено край него на Големия Москворецки мост, има и други очевидци на това престъпление, които също дават необходимите показания“, съобщават следователите.

Експерти работят и над „детайлизация на телефонните връзки непосредствено до и в момента на престъплението, свързани с мястото на извършването му. Изучават се и записи от видеокамери по целия маршрут на движение на Борис Немцов“, цитира ТАСС съобщението на следствието.

Стрелбата вероятно е била извършена с пистолет „Макаров“. При огледа на местопроизшествието са иззети шест гилзи 9-милиметров калибър, като се отбелязва, че пълнителят е бил зареден с гилзи от различни производители.

Следствието „няма никакви съмнения“, че престъплението е било щателно планирано и изборът на място за убийството не е случаен. „По данни на следствието, Немцов се е насочвал със своята спътница към квартирата си, намираща се недалече от местопроизшествието. Очевидно е, че организаторите и изпълнителите на това престъпление са били осведомени за предполагаемия маршрут“, съобщава Следственият комитет.

Добавя се, че в разследването са включени най-добрите сили на комитета и на руското вътрешно министерство. Днес председателят на комитета Александър Бастрикин, който е взел наказателното дело под личен контрол, и вътрешният министър Владимир Колоколцев са провели заседание на щаба, на което са изслушали първите резултати от разследването и са поставили задачи пред следствено-оперативната група.

Целта на снощното убийство на политика Борис Немцов е още повече да бъде изострено положението в Русия и да се нагнети още по-голямо напрежение в обществото, заяви днес бившият президент на СССР Михаил Горбачов по радио „Ехото на Москва“, цитирано от ТАСС.
„Не трябва да се спираме на никаква версия, трябва да разберем, че това убийство е извършено специално, за да бъде изострено още повече положението в страната. Затова правоохранителните органи трябва да направят всичко, за да бъде разкрито (престъплението). Ако не го разкрият, ще стане още по-лошо“, каза Горбачов.

„Някои сили ще се опитат да използват убийството за собствена изгода. Те мислят как да се отърват от Путин“, заяви малко по-рано Горбачов, цитиран от Ройтерс. Според бившия премиер, а сега един от лидерите на антипутиновата опозиция Михаил Касянов, „това, че опозиционен лидер може да бъде разстрелян край стените на Кремъл, просто не се побира в представите. Може да има само една версия: че Немцов е бил убит, защото е казвал истината“.

А според друг виден опозиционер – бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров, „в путиновата атмосфера на омраза и насилие, в чужбина и в Русия, кръвопролитието е необходимо условие да се демонстрира лоялност, че ти си в отбора“. „Не е въпросът в това дали Путин е дал заповедта за убийството на Немцов. Проблемът е в диктатурата на Путин, в неговата денонощна пропаганда за (наличието на) врагове на държавата „, отбеляза Каспаров., цитиран от Ройтерс.

Друг опозиционен политик – Иля Яшин, каза, че Немцов периодично е получавал анонимни заплахи по социалните мрежи. „Борис бе обезпокоен. Той живееше в заплахи, но никога не поиска засилена охрана. Казваше, че „ако искат да ме убият, те ще ме убият“, посочи Яшин. Бившият съратник на Немцов от „Съюза на десните сили“ Анатолий Чубайс заклейми убийството. „Боря, не зная, кой извърши това, но те са гноен тумор в тялото на Русия. Ако страната не ги унищожи, чака я истинска катастрофа“, писа Чубайс в Туитър след гибелта на своя приятел. Тази сутрин Чубайс дойде на мястото на убийството. Той се въздържа от общуване с журналистите, а само положи цветя и си тръгна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране