25.05.2017 | 0:01
Путин: Славянската писменост дойде от македонските земи
Близо 300 милиона пишат и четат на кирилица

Руският държавен глава Владимир Путин заяви, че 24 май е празничен ден в Руси, заради Деня на славянската писменост, която „дойде у нас от македонската земя“.

Президентът казал това в рамките на срещата с македонския му колега Георги Иванов в Москва.

От своя страна Иванов благодари за наградата „Негово Светейшество Патриарх Московски и на цяла Русия Алексий II“, връчена му във вторник от руския патриарх Кирил, и заяви, че светите братя Кирил и Методий не са забравени.

„Не е важно кой откъде е минал, това не е европейски подход. Важното е, че близо 300 милиона пишат и четат на кирилица, и в края на краищата обогатяват европейската култура. Какво значение има откъде са минали?“, коментира премиерът Бойко Борисов, след като получи наградата за проевропейска политика на тв „Европа“ от бившия председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Преди него външният министър Екатерина Захариева в съобщение, публикувано на официалната й страница във „Фейсбук“, уточни, че „създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил – Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността. На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия“, припомни министър Захариева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране