19.03.2015 | 8:35
Радан Кънев ще прави плавателен канал от Русе до Варна
Тато и Костов също са мечтали за водното съоръжение, което днес ще струва 4 милиарда лева

Русе и Варна ще възраждат идеята за плавателен канал, който да ги свързва, съобщи областният управител на крайдунавския град Стефко Бурджиев, цитиран от „Преса”. Идеята е получила подкрепа и от Регионалния съвет за развитие на Северния централен район.Да се прави плавателен канал между Русе и Варна за първи път иска Таяр бей през 1876 година, управител тогава на Дунавското параходство. Неговият пример следва и Тодор Живков през 1972 година. Тато разпорежда и по темата работят близо 3000 експерти, които оставят 10 тома проучвателна и проектна документация, подкрепена със снимки от Космоса, предоставени от НАСА. Засекретеният проект носи кодовото название „Аспарухов вал-680″.

Иван Костов през 1999 година също поставя идеята на вниманието на обществото, вероятно воден от мнението на своя транспортен министър Вилхелм Краус. А вчера грандоманския проект, който се оценява на близо 4 милиарда лева, бе подкрепен от неговия наследник в партията – Радан Кънев.

Това обяви самият той във „Фейсбук”. Кънев определи предложението на Регионалния съвет за развитие на Северен централен регион като „най-смелата и умна концепция за регионална политика от десетилетия“ насам. Нещо повече – реформаторът разкри, че за връщането на тази тема в публичното пространство се е работило от три години.

Ако бъде реализиран каналът, освен за развитие на речния и морския транспорт, ще служи и за напояване на плодородните почви в Добруджа и Лудогорието, както и за промишлено водоснабдяване на Северна България. Освен това се очаква да се съкрати и водния път от Западна и Средна Европа до Черно море.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране