22.02.2024 | 12:15
Радев реди служебен кабинет с премиер – банкер. Чегъртаме ментето ПП от политиката
Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция

Какъв е сценарият за България през следващите месеци, след като Мария Габриел, която от март трябваше да е следващият премиер, снощи обяви, че няма да подпише меморандума, предложен от ПП-ДБ? Тя го направи не само пред обществото – с включване на живо във вечерните тв новини, но и пред посланиците на ЕС и САЩ, които информирала.

Изборите 2 в 1 са логичен завършек на тази (не)коалиция – това е отговорът, който Бойко Борисов даде още рано сутринта, коментирайки офертата на Кирил Петков, радва се 24 часа. Целта е да изхвърлим ПП ментето от политиката, партията, която излъга народа с обещания за промяна, а накрая се прегърна с „враговете” и започна зверското мишкуване.

Предната вечер лидерите на ПП и ДБ изненадаха с проект за меморандум за пълен мандат, но с условия: огледална ротация на премиер и вице – Денков и Габриел, на всеки 9 месеца и попълване на регулаторите с кадри, издигнати 50:50 от ГЕРБ и ПП-ДБ.

Офертата вбеси ГЕРБ.

Дълго слушах мълчаливо каква ще е ролята на Мария Габриел, обяви на свикания брифинг във Външно вицепремиерът. Всичко има граници, моите са, че не приемам държавата да се управлява при тотално неспазване на фундаментални принципи на демокрацията – така тя обясни категоричния си отказ да подпише подобен документ.

Най-обезпокоителното в него било, че поделя държавата между две коалиции. Предлага се тези две политически сили да се споразумеят в противоречия с конституцията, демокрацията и европейската практика за подялба на регулатори, служби, правосъдната система, продължи тя.

Габриел напомни, че условията към лицата, кандидати за регулаторите, са ясно посочени в съответните закони. Правовата държава се ръководи от принципите за върховенството на закона. Реформите се правят с изменение в законодателството, без намеса в останалите власти.

Намирам го за ултиматум. Целта е политическо овладяване на независимата съдебна система, контролните органи и регулаторите. Опит за политическа търговия, отсече вицепремиерът. Видя и замисъл да се овладеят службите.

Не разбирам на всеки 9 месеца ли ще се подписват меморандуми, или само за тези, в които премиерът ще е от ГЕРБ, попита Габриел. И още – сфери като образование, здравеопазване и пр. по-малко важни ли са, че липсват?

Целите трудно могат да бъдат постигнати за 9 месеца, това е програма за цял мандат. Защо не ги записахме или ще се изискват от мен с ясното съзнание, че не могат да се изпълнят.

Ако ще е обединяващ документ, защо не подписахме през юни 2023, както тогава предложихме от ГЕРБ, продължи Габриел с въпросите към ПП-ДБ.

Черно на бяло е документирано, че външната политика ще се води на два гласа. България трябва да говори в един глас, отсече още тя.

И обобщи: Документ, разработен само от едната страна и пратен на другата по приложение за чат, е опит за саботиране, а не желание за продължаване на съвместното управление.

Още сутринта пред журналисти в парламента Бойко Борисов също изясни, видимо с раздразнение, че изпратили документа само на Габриел, но не и на групата на ГЕРБ.

Не съм получил никакъв меморандум, не съм го чел. За мен – от първите 10 реда, които ми прочетоха, изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази (не)коалиция, отсече той. Определи действията на ПП-ДБ като “незряла политическа практика” с уговорката, че използва “най-дипломатичните думи”. Припомни как във втория му кабинет работни групи на ГЕРБ и Реформаторския блок 1 месец разработвали подобен документ заедно.

Кирил Петков реагира – още час след думите на Борисов обяви, че е готов екип от юристи да работи по документа.

Неофициално от ПП не можаха да обяснят как се е взело решението да го пратят първо и единствено на Габриел, но не и да уведомят ръководството на ГЕРБ, че възнамеряват да оповестят проекта за документ. Иначе бяха категорични, че искали просто да дадат основа за преговори, защото 6 март идва, а ротацията не е договорена.

Още в 14,21 ч във вторник бил пратен документът на Мария Габриел, обясни пък лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. А е изпратен на нея, защото връзката между двете сили на този етап била между Денков и Габриел.

И джобният генерал, и комичният Кирил Петков настояха, че няма ултиматум, а покана за преговори – политическа оферта, за да се стигне до разбирателство и евентуално коалиционно споразумение с фактическия партньор.

Подготвили го в отговор на критиките, че 9 месеца ПП-ДБ управляват заедно без подписан документ, каза Атанасов. И не бил посветен на кадрови въпроси, а да си изясним политиките оттук нататък, които ще упражняваме заедно в следващите най-малко 9 месеца.

Няма червени линии, всичко може да бъде договаряно, увери той

Обществото не желае избори сега и политиците трябва да се съобразят с това, апелира лидерът на ДСБ. Но ако не се постигне споразумение, това оставал единственият изход.

Още във вторник вечер неофициално и емоционално фактори в ГЕРБ са обсъждали възможните свои реакции и говорители по изненадващата оферта. За най-големия партньор в (не)коалицята било ясно, че Кирил Петков не очаква подпис и съгласие от Бойко Борисов за брак без любов в идните 4 години.

ГЕРБ гледали на подобно споразумение като на “опаковка” – конкретните предложения вътре нямали никакво значение за ПП-ДБ, тъй като прогнозирали, че Борисов така или иначе ще го отхвърли.

Така партиите отново попаднали в капана “който първи поиска избори, той ще е виновен” – както беше преди създаването на правителството, когато победителят в 4-ия предсрочен вот бе натиснат да се откаже в името на втория.

Според достоверни източници предложението на ГЕРБ още миналата година да се подпише подобно споразумение, което и Габриел спомена в изявлението си, е било детайлно обсъждано през юни в кабинета на председателя на парламента Росен Желязков. Там имало срещи и разговори върху конкретни точки. Тогава обаче Кирил Петков и Христо Иванов отказали, за да не бъдат обвинени от своите избиратели, че правят коалиция с ГЕРБ – големия враг в предизборната кампания.

Допълнително напрежение сега породил фактът, че Петков споделил първо пред ръководството на ДПС, че готви декларация, която после станала меморандум с идеята да се прерасне в споразумение. Но не и пред ГЕРБ.

Откога броим старта на тези 4 г., на всеки 9 месеца ли ще делим наново регулаторите и службите, шегували се хората на Борисов.

Точно директните сделки, които се предлагат, според колеги на Мария Габриел изнервили най-силно бившата еврокомисарка. “Все пак тя работи по брюкселски правила, а тук сякаш на женския пазар се делят сфери на влияние”, обясни депутат от ГЕРБ.

Самата тя в изявлението си в МВнР показа ясно, че шумният и грозен спор за постове и за това кой да е външен министър я е изумил.

“Този меморандум е всичко друго, но не принцип. Да поделим с Кирил Петков държавата на две. Да загърбим парламентаризма, опозицията, да си разделим 50:50 всичко”, коментира и Борисов. Междувременно те си правели смени – в Агенцията за държавен финансов контрол, ДНСК, БАБХ, митниците, възмути се той.

“Този подход вече не е незрял, той е арогантен и неприемлив. Този подход прави ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да било”, отсече Борисов.

Така в партийните централи вече залагат кой ще бъде служебен премиер и пресмятат, че ще е Димитър Радев – гуверньорът на БНБ, като най-приемлива за президента Румен Радев фигура. С промените в конституцията президентът бе задължен да избира само от конкретен списък с 10 лица. Останалите в него са подуправителите на БНБ (Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков), шефът на НС Росен Желязков, омбудсманът Диана Ковачева и заместничката ѝ (Елена Чернева-Маркова), както и шефът на Сметната палата Димитър Главчев и заместниците му (Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров).

Реално обаче изборът е малък. Ковачева скоро заминава като съдия в Страсбург, след като спечели поста. Едва ли президентът ще се обърне към Росен Желязков – едно от знаковите лица на ГЕРБ. Същото може да се каже и за Главчев, който преди бе шеф на парламента от партията на Борисов.

Иначе още с приемането на тази промяна в конституцията повечето от списъка с възможни премиери реагираха доста сдържано, макар и с уговорката “Каквото законодателят е определил”.

Междувременно стана ясно, че сакралната досега дата за ротацията 6 март вече се премести, защото Борисов отива на конгреса на ЕНП и няма как да гласува оставката на Денков. Затова днес, запитан какво ще направи ГЕРБ с мандата – дали ще го върне, или ще предложи правителство, той отговори: “До 8 март има много време.”

А от 8 март до все по-вероятното разпускане на парламента ще има точно месец. Това е срокът, за да се съчетаят извънредните избори с европейските. Брюксел определи за целия ЕС прозорец от 6 до 9 юни за провеждане на вота за Европейски парламент. У нас единствената неделя в него е 9 юни.

Няма пречка за съвместяване на двата вота. Точно на 9 юни Белгия също ще гласува 2 в 1, но там това отдавна е планирано.

Това правителство има смисъл да съществува, ако продължава с реформите. Това коментира от Париж Николай Денков. Там премиерът се срещна с президента Еманюел Макрон и съобщи, че получил “много ясни и подчертани поздравления за това, което направи правителството като реформи през последните 8 месеца”.

Меморандумът е входна точка за разговори и преговори, настоя Денков. “Трябва да се фокусираме върху реформите – попълване на състава на антикорупционната комисия, промени в закона за съдебната власт, запълването на регулаторите. Как ще работят регулаторите, ще е определящо за бизнес средата в България и как ще живеят хората”, посочи той.

Увери, че текстът бил изпратен “няколко часа предварително” на Мария Габриел. “Предполагам, че тя го е изпратила предварително на Борисов и другите лидери, подкрепящи правителството”, допълни премиерът. Но призна, че я чакат и още няма разговори.

А се наложило тези приоритети да се разпишат в документа, защото “от декември има липса на напредък точно по реформите, които сме поставяли в основата на развитието на страната и заради които съставихме това правителство. Целта на този меморандум е да върне фокуса точно върху тези реформи и приоритети”.

ДПС ще блокира в парламента “делкането” на регулаторите

ДПС ще се противопостави на “делкането” на регулаторите чрез блокиращата си квота в парламента за онези от тях, за чието попълване се изисква квалифицирано мнозинство от 160 гласа.

Това обяви председателят на парламентарната група Делян Пеевски, изразявайки възмущението си от предложения от ПП-ДБ меморандум с ГЕРБ.

“Виждам, че някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин. Абсурдно е в някакъв меморандум да има желание на подялба за съдебната власт, антикорупционната агенция. Това е нечувано, нечувано”, коментира Пеевски. И отсече, че ДПС няма да участва и няма да подкрепи “делкането”.

Предстои попълването на близо 80 високи поста, като ПП-ДБ предлага да си ги поделят поравно с ГЕРБ, а ако те решат – да дадат от “своите” места на ДПС.

Видяхме, че колегите обичат да се бутат в регулаторите, видяхме как се бъркат в независими регулатори, обяви Пеевски. Той разказа, че са водили разговори с ПП-ДБ на темата, но тогава си помислил, че те се шегуват, че ще поискат да си разделят съдебната власт и службите. ГЕРБ трябвало да си преценят дали участват.

В меморандума няма нищо за хората, има само делкане на служби, на прокуратура, съд, антикорупционна комисия, продължи Пеевски. Но ГЕРБ и ПП-ДБ сами да си решават ще има ли предсрочни избори.

2 коментара

  1. Вън каза:

    ПП-ДБ от властта на новите избори! Видяхме ги какво струват = фалшификатори на избори и търговци на правителства по „новия“ модел 1 към 1!

  2. Анонимен каза:

    Браво

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране