22.05.2023 | 16:45
Радев ще участва в местните избори! Иван Демерджиев се кандидатира за кмет на Пловдив
Президентът ще е един от факторите на местния вот, подбира силни кметове за всеки град, издигат министри и областни управители

Ключови фигури от служебното правителство и настоящи областни управители се очаква да играят сериозна роля в местния вот наесен. От няколко месеца се спекулира, че регионалният министър арх. Иван Шишков ще бъде кандидат за кмет на София, а днес вестник „24 часа“ пишат, че най-вероятно вътрешният министър Иван Демерджиев ще се кандидатира за кмет на Пловдив.

Още през уикенда националният лидер на ДБ Христо Иванов обяви, че по негова информация Румен Радев сформира силен екип от личности, които ще участват в местния вот наесен. Партия няма да прави, но това ще са хора, които той лично е посочил.

Иван Демерджиев не отрича новината. “Има време, но идеята не ми е чужда”, признава самият той. Категоричен е, че Пловдив му липсва и сякаш иска да се върне в родния си град.

След показната акция с обиски на голо на над 400 души в пловдивска дискотека на Гергьовден мнозина заподозряха, че Демерджиев демонстрира твърда ръка в битката с престъпността. Той обаче се разграничи от случилото се и заяви, че не е бил уведомен за операцията. Назначил е проверки и в зависимост от резултатите може да поиска оставки по върховете на пловдивската полиция. “Здрава ръка ще има, но не и по този начин”, обясни той.

Преди да стане служебен министър (правосъден в кабинета “Янев 2” и вътрешен в двата на Донев), Демерджиев беше шеф на Адвокатската колегия в Пловдив. Специалистът по граждански и търговски дела води дела и срещу ограничителните заповеди по време на извънредното положение заради COVID-19.

В политическите среди в Пловдив отдавна се коментира, че активността на Демерджиев като министър не е случайна. И зад нея стояла заявка за участие в местната власт. “В никакъв случай не е слизане от кон на магаре.

„Да си кмет на втория град, е не по-малко престижно, отколкото да си министър”, казват местни политици.

Отдавна наблюдатели под тепетата твърдят, че при нареждането на пасианса за местния вот наесен в никакъв случай не трябва да се елиминира ролята на президента Радев. На изборите през 2019 г. за кандидат-кмет се спрягаше неговият секретар по правните въпроси Пламен Узунов, също пловдивчанин и бивш директор на полицията в града. Но до номинирането му така и не се стигна. Сега везните били наклонени в полза на Демерджиев, зад когото стоял и някогашният кмет на село Труд Николай Копринков, сега секретар на Радев по вътрешната политика.

“Трябва да се наблюдават ходовете на президента”, е казвал неведнъж и настоящият кмет на града Здравко Димитров, който не крие близостта си с Радев. В Пловдив пълзят слухове, че е възможно президентът да подкрепи и самия Зико за втори мандат, след като Бойко Борисов му поиска оставката през февруари. Тогава кметът напусна не общината, а партия ГЕРБ.

“Ще видим, на този етап съм дал указания на екипа си да подготви отчет за успешния първи мандат”, каза многозначително Димитров пред “24 часа”.

След като още през ноември м.г. стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепи Димитров, в партията започнаха сондажи кой да бъде кандидатът. При едно от посещенията на Борисов беше споменат като възможен вариант кметът на район “Тракия” Костадин Димитров – единственият, спечелил мажоритарните избори от раз през 2019 г.

Сред обичайните заподозрени е и Дани Каназирева, която изкара два кратки мандата като депутат от ГЕРБ и беше за около година областен управител на Пловдив. Ако бъде номинирана отново, това ще ѝ е за 4-и път. Самата Каназирева заяви, че е още рано.

Местният лидер на ГЕРБ Иван Тотев, който преди години нарече Каназирева “градска санитарка”, пък твърди, че ГЕРБ ще търси безспорна кандидатура и че може номинацията да не е от средите на партията.

По-сложна е ситуацията в коалицията ПП-ДБ. От месеци нейни поддръжници пишат в социалните мрежи, че за кмет на Пловдив трябва да бъде издигнат издателят и настоящ депутат Манол Пейков. Той влезе в НС с 4435 преференции. ДБ обичайно събира подкрепа от около 10 хил. гласа в Пловдив. А резултатите досега показват, че са нужни поне 50 хил. гласа и при ниска избирателна активност.

В самата коалиция ДБ становищата за Пейков не са еднозначни. Възможно било да бъде номиниран депутатът от ДСБ Йордан Иванов, който бе областен управител в кабинета “Петков”. Така ключов се явява въпросът дали ПП ще подкрепи кандидат на ДБ, или ще издигне собствен – например депутата Росен Костурков.

Не е изключено “Промяната” да застане зад бившия директор на Математическата гимназия и университетски преподавател доц. Ивайло Старибратов. На местните избори през 2019 г. той игра за общинския съвет от името на ДБ, но сега бил по-близък с ПП.

За пореден път се очаква да се кандидатира и Славчо Атанасов, който управляваше Пловдив от 2007 до 2011 г., а след това беше депутат от НФСБ. Той винаги стига до балотаж, защото има личен рейтинг, а този път се говори, че зад него може да застане “Възраждане”. Паметливи припомнят, че Атанасов и Костадин Костадинов се познават от времената им във ВМРО.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране