26.03.2023 | 21:00
Рашков към Гешев и Борисов: И фалшива банкнота в чекмедже е престъпление
Разследването срещу 9-мата обвинени за източените милиони от магистрала "Хемус" е приключено, но се държи на трупчета, твърди още той

Нямам никаква представа защо главният прокурор Иван Гешев и бившият премиер Бойко Борисов се радват, че една от банкнотите в чекмеджето била фалшива, след като това също е престъпление по смисъла на българския Наказателен кодекс. Това обяви в интервю по Нова тв бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

„Не виждам нищо радостно в това, ако някой притежава фалшифицирана банкнота. Това означава, че може да пусне в обръщение фалшива банкнота … аз видях на тв екрана добре структурирани пачки банкноти“, обяви Рашков. Той припомни, че наскоро антикорупционният фонд са обявили, че според една чужда банка е дала да се разбере, че има и истински банкноти. Друга чужда институция пък посочила, че има и неистински.

И в единият и в другият случай стои въпроса какво правят тези пачки в чекмеджето в спалнята, коментира още Рашков.

Наскоро Борисов случайно се издаде в интервю за Би Ти Ви, че знае повече от публично известното о разследването за пачките и кюлчеата в чекмеджето. Той дори се позова на главния прокурор Иван Гешев, който обаче не беше съобщавал подобна информация. „А той (Гешев) каза и още нещо при Полина Паунова. Че от френската банка от съдия-следовател дошло, че едната банкнота не е истинска. Да съм се притеснявал, че държа фалшиви евро в чекмеджето ли?“, каза Борисов на въпрос дали се притеснява за разследването.

Всъщност главният прокурор каза обаче нещо съвсем различно по-рано пред „Капитал“. „Това, което на мен ми е известно, но това е неформален разговор, така че не мога да потвърдя дали е вярно. Ще го кажа: Това е от разследването и ми го сподели неофициално, докато обсъждахме кадрови въпроси с един прокурор, но може би не е коректно да го казвам. Да кажем, че ако говорим за тези снимки, които могат да представляват банкноти, са запитани конкретните банки, които би трябвало да са ги емитирали. И отговорът на една европейска банка казва, че такава банкнота не съществува“, заяви Гешев през октомври м.г. На въпрос след седмици, откъде Борисов знае, че запитаната банка е френска, след като това не е казвано, Гешев отговори: „По този въпрос трябва да питате Борисов, аз не съм г-н Борисов тука срещу вас“.

Така или иначе и до момента не е известно да има разследване срещу Борисов нито за фалшива банкнота, нио за истинска, както и за това откъде знае вътрешна за прокуратурата информация, че точно френска банка е обявила за неистинското евро.

Тълкувам американският доклад, в който Борисов е посочен като жертва на незаконен арест, като противоречие от страна на службата, която отговаря за незаконните активи и ги санкционира, а именно Закона “Магнитски“. Противоречието е в това, че специалистите от тази комисия са приели, че лице, което е в списъка „Магнитски“, а именно Владислав Горанов, както и неговия ръководител Бойко Борисов, че са незаконосъобразно арестувани“, обяви още Рашков в студиото на „На фокус“ по Нова тв.

В същото време направи впечатление, че Рашков се дистанцира от ареста на Борисов, като обяви, че в България не задържа министъра, а го правят службите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране