26.07.2017 | 0:01
Разградската болница се разболя от ГЕРБ
Ръководството на местната клиника беше сменено под силен политически натиск

Държавната болница в Разград е изправена пред сериозна криза, след като близо половината от лекарите в нея заявиха, че ще я напуснат. Случаят заплашва да блокира работата на здравното заведение и така директно застрашава здравето и живота на гражданите на цял регион. Причината 40 лекари да заявят, че ще си подадат оставката е силният партиен натиск, довел до смяна на ръководството на разградската болница. Проблемът в случая е начинът, по който се извършват смените и новите назначения – без никакви професионални аргументи, а малкото публично изречени оправдания, звучат абсурдно. Официалното политическо лице на промяната – бившият здравен министър Десислава Атанасова, е обяснила, че вече бившият директор д-р Марин Керчев е от „кръга „Капитал“ – конспиративна организация, която редовно се използва за оправдание от хората, приближени на Делян Пеевски.

Миналата седмица бордът на болницата и директорът Марин Керчев, назначен при второто правителство на Бойко Борисов, бяха сменени със своите предшественици от времето на Пламен Орешарски. Новият-стар директор д-р Гечо Жеков беше уволнен заради починало дете от Петър Москов.

В смяната на борда и директора активна роля играе не толкова принципалът – Министерството на здравеопазването, колкото местният актив на ГЕРБ – депутатът Десислава Атанасова, която представя новите директори на пресконференция в местния офис на партията. В заверата се включват още областният управител от ГЕРБ Гюнай Хюсмен (преди от ДПС, в момента от ГЕРБ), който пише доклад за състоянието на болницата до Атанасова, както и кметът и координатор на ГЕРБ Валентин Василев и местният общински съвет. Резултатът е, че бордът е сменен, докато пред болницата текат два паралелни протеста – в подкрепа на смяната и в подкрепа на досегашното ръководство, като привържениците на досегашния директор д-р Марин Керчев, които са 40 лекари, обясняват, че ще подадат оставки след евентуалната му смяна.

След рокадата депутатът Атанасова свиква пресконференция, за да представи новите двама лекари, членове на борда – д-р Гечо Жеков и д-р Иван Петров. После, на събрание на общинската организация на ГЕРБ, тя съобщава, че с отстраняването на Керчев е нанесла удар върху кръга „Капитал“.

Кой ме покани

Новият директор – д-р Жеков, отбелязва, че поканата да заеме поста е дошла не само от ГЕРБ, но като цяло от местните депутати. От Разград освен Атанасова народни представители са Денчо Бояджиев (БСП), Ахмед Ахмедов и Ихсан Хаккъ (ДПС).

„Малко помпозно звучи, но ме покани групата депутати от Разград и колеги лекари са ми дали вот на доверие пред тях, тъй като аз мисля, че съм доказал себе си във всяко едно отношение – има много достойни лекари, но са се спрели на мен. Реших да заслужа доверието им и приех да заема поста отново“, казва д-р Жеков.

Според него само най-много десетина от 40-те заплашили да напуснат, наистина са го направили. „Има някои, които са подали оставка, но се връщат“, казва той. Десетина лекари обаче също е достатъчно значително число за клиника, в която работят общо 80 доктори. „Назначавам нови лекари, чакам някои места да се освободят. Ескалацията трябва да намалее, трябва да има спокойствие“, казва Жеков.

Общо събрание в два дубъла

Първият опит за общо събрание на болницата в края на юни се проваля заради протест на лекарите и медицинския екип – 40 лекари подават оставка заради предстоящата смяна на ръководството и общото събрание е пренасрочено за две седмици по-късно. Тогава двама от представителите на държавата в борда – д-р Гечо Жеков и д-р Иван Петров, дават пресконференция, заедно с Десислава Атанасова в офиса на партия ГЕРБ.

В изявлението си, цитирана от местните медии, тя отбелязва, че решението не е емоционално и реваншистко.

„Нашата цел е болницата в Разград да е стабилна. Това е една от институциите в града, за която не бива да бъде позволено едно или друго ръководство да управлява според личния си интерес или на своя приближен кръг“, коментира Атанасова.

Не надолу, а нагоре

Одитен доклад, който да показва, че болницата не се развива добре, така и не беше представен публично. Не е публичен и докладът на областния управител. Според отчета в Търговския регистър през миналата година болницата е с приходи 11.090 млн. лв. при 11.270 за предишната година, като през миналата година клиниката има 28 хил. лв. печалба, а предишната е била с 1.3 млн. лв. загуба. Там е отбелязано, че през 2016 г. е разкрито отделение по лапароскопска хирургия, микроинвазивна хирургия в АГ-отделението, лазерен литотриптер за разбиване на камъни в бъбреците, център за клинични изпитвания, ремонтирани са спешното отделение, патоанатомията и микробиологията. Броят на преминалите болни са се увеличили от 578 хил. през 2015 г. на 606 522 предишната година, като пациентите в болницата са били 16 517.

„Видях, че няма ненаказано добро. Искам да се фокусирам в работата си и да не се занимавам повече с болницата. Нека тя се стабилизира, но не бих искал да коментирам всичко случило се“, каза досегашният директор д-р Марин Керчев пред „Капитал“.

Досегашният член на борда и завеждащ хирургичното отделение в болницата д-р Драгомир Николов осъществява двойно напускане – на клиниката и на политическа партия ГЕРБ. В открито писмо той отбелязва, че е член на общинското ръководство на партията, бил е общински съветник и е бил в борда на болницата от квотата на ГЕРБ.

„Очевидно е и, че всички бягат от отговорността за бъдещето на МБАЛ, защото за тези две години финансовото й положение се стабилизира, порочните практики бяха прекратени, привлечени бяха лекари специалисти, обновено беше оборудването. А „Кой?“ не е доволен от добрите резултати? На общо събрание на акционерите пред болницата се появиха действащите лица: общинският ръководител на ДПС д-р Левент Апти, областният координатор на ПП „Атака“ Георги Димитров, областният координатор на Патриотичния фронт Димитър Димитров и ръководителят на групата съветници от ПП ГЕРБ в общинския съвет Разград Радиана Димитрова… Подмяната на борда на директорите беше политически акт на неприемлива за мен коалиционна договорка между ГЕРБ и ДПС. Това е поредната демонстрация на сключената сделка в общинския съвет, според която двете партии управляват заедно в Разград“, коментира д-р Николов. Пред „Капитал“ той потвърди, че вече не оглавява хирургичното отделение, би искал да си почине от случилото се и да започне нова работа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране