15.05.2024 | 15:40
Разследват тв продуцента Нико Тупарев и приближени до него
Той е проверяван за нелоялна конкуренция

Антимонополната комисия стартира проверка на фирми, свързани с продуцента на риалити формати Нико Тупарев, за нелоялна конкуренция. В сигнал до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се твърди, че редица от дългогодишно изпълняваните от “Олд скул” ООД на Тупарев тв формати са започнали да се изпълняват от дружества, свързани или контролирани отново от Никола Тупарев и съдружниците му Мая Тодорова и Радослав Тушев. Това става ясно от публичния регистър на ведомството.

Сигналът е подаден от дружеството “Еко Брикет” АД и в него се твърди, че е извършено потенциално нарушение на конкуренцията “от страна на “Ту Бай Ту” ООД, “Еф Хикс Камера” ООД и персонално от Никола Тупарев, Мая Тодорова и Радослав Тушев. Любопитна подробност е, че в борда на директорите на фирмата жалбоподател “Еко Брикет” АД е и самият Никола Тупарев. Търговският регистър твърди, че директори там са Александър Тошев, Георги Тошев и Никола Тупарев.

Сигналоподателят посочва за себе си, че “Еко Брикет” АД от 2011 до 2020 г. осъществява импресарска, продуцентска и издателска дейност, поддръжка на ТВ техника и т.н., като приходите на дружеството са само дивиденти от дъщерното дружество “Олд Скул” ООД.

“Олд Скул”, след учредяването му (2008 г.), става известно в медиите като “новата стара продуцентска компания на Нико Тупарев”, пише в сигнала. Дружеството развива успешна търговска дейност до 2017 г. като изпълнителен продуцент на известни телевизионни формати с БНТ, “БТВ Медиа Груп” и “Нова Броудкастинг Груп”. Сред тях са: “Животът е вкусен” (2016 – 2018 г.), различни сезони на Big Brother и VIP Brother, “Фермер Търси жена“ 2015 – 2016 г., „Звездни стажанти“ 2016 г., „Черешката на тортата“ 2016 – 2022 г., “Аз обичам България“ 2011 – 2017 г.” и др.

Какви са съмненията за нелоялна конкуренция?

През 2017 г. по настояване на Тупарев (акционер в “Еко Брикет”АД) в “Олд Скул” ООД са приети като съдружници Мая Тодорова и Радослав Тушев, които изпълняват повечето от проектите на дружеството и имат значителен опит като продуценти, се посочва в сигнала.

Там пише, че “Ту Бай Ту” ООД с директори Никола Тупарев и Витомир Съраиванов и “Еф Хикс Камера“ ООД с управител Никола Тупарев и директори Мая Тодорова и Радослав Тушев извършват нарушения на конкуренцията. Твърди се, че редица от дългогодишно изпълняваните от “Олд скул” ООД формати са започнали да се изпълняват от дружества, свързани или контролирани от Никола Тупарев и съдружниците в “Олд Скул” – Мая Тодорова и Радослав Тушев.

В сигнала се посочва, че въпреки че Тупарев е поел изрично задължение по чл. 142 от Търговския закон като управител на “Олд Скул” ООД да не осъществява лично или чрез други дружества дейност, сходна на посоченото дружество, същият извършва лично или чрез други дружества конкурента дейност -споменатите “Еф Хикс Камера” ООД, “Ту Бай Ту” и още “Бългериан Филм Продъкшан Сървисис” ООД, “Репъблик ъф контент” ООД, “НМТ България” ООД, “Кулинарната България“ ООД”, се казва в сигнала.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране