15.07.2016 | 0:01
Румъния разби циганска банда, държала роби
Жертвите са млади мъже с психични отклонения, които били отвличани и измъчвани

Румъния разби престъпна мрежа, която държала роби, съобщиха местните медии, като цитираха съобщенията на полицията. Бандитите действали в централната част на страната. Арестувани са 38 души, за които се смята, че са били част от престъпната банда, чиято база се намира в село Беревоещ, на 150 км северозападно от Букурещ.

Общо 90 души са разследвани за причастност към престъпната банда, повечето от тях са роднини и са от големи ромски фамилии. Полицията е претърсила няколко къщи в района, собственост на голяма ромска фамилия. В една от къщите са спасени петима души – трима мъже и две непълнолетни момчета на възраст между 10 и 12 години, които били оковани във вериги. Там са открити и конфискувани 1 кг злато и 50 000 евро.

Жертвите на престъпната банда най-често били много бедни тийнейджъри и млади мъже, които имали физически или психически увреждания, съобщават от полицията. Близо 65 души са били отвлечени на публични места, близо до църкви или гари, или от домовете им от 2008 година насам. Полицията е успяла да открие около 40 от робите, като непълнолетните са настанени в социални центрове. Те разказали, че били принуждавани да вършат домакинска работа, да се грижат за животни, незаконно да секат дърва, както и да просят из улиците на големите градове в Румъния. За свършената работа робите получавали бой, унижения, мъчения и остатъци от храна. Робите били връзвани с вериги и ремъци. Бандитите също така ги принуждавали да се бият помежду си, което били част от забавления, наблюдавани от бандитите и техни гости. Освен това робите били събличани голи и заливани със студена вода.

В полицейската спецакция са участвали 160 полицаи, които били ужасени от това, на което се натъкнали. „Шокиращо е да се изправиш пред подобна гледка в ХХI век“, казва главният прокурор в Питещ Валентин Преотяса.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране