29.11.2016 | 0:01
Румен Радев отказа да участва в КСНС
Новоизбраният президент оценява "протоколния жест" на Плевнелиев, но не желае да е "гаранция за чужди политически сделки"

Новоизбраният президент Румен Радев отхвърли поканата на Росен Плевнелиев да участва на днешното заседание на КСНС на тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“. Той обяви, че оценява протоколния жест, но смята, че не може да присъства на КСНС преди встъпването си в длъжност.

„Ситуацията е резултат от оставката на кабинета и загубата на доверие между партньорите в управляващата коалиция. Върху парламентарните сили тегне отговорността да създадат ново мнозинство или да поемат курс към предсрочни избори. Тази отговорност не бива да се размива. Доверието, което гражданите гласуваха на мен и г-жа Йотова на изборите, не може да бъде употребявано като гаранция за чужди политически сделки“, подчерта Радев. той призова участниците в КСНС да вземат зряло и отговорно решение с мисъл за бъдещето на България. Заявявам готовността си като президент да се съобразя с всяко решение и да действам в съответствие с разпоредбите на Конституцията на РБ, гарантира бъдещият президент.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов потвърди, че Обединените патриоти ще приемат мандата за съставяне на правителство. По думите му те ще се опитат точно с правителство да изведат страната през „този труден момент“. Според него съставянето на едно или няколко служебни кабинета за дълъг период не е отговорно поведение, затова и Обединените патриоти щели да се борят за продължаване на живота на този парламент. Индиректно Каракачанов заяви, че ако правителството, което смятат да съставят, си върши работата по приоритети, предсрочни парламентарни избори няма да се наложат. „Ако се наложи, ще стана премиер. Ще се опитаме да направим кабинет. Преди това трябва да започнат преговори с българските партии в парламента за подкрепа на кабинет на патриотите“, заяви той.

„Един десен лидер в България не може да има друга амбиция освен министър-председателския пост. Колко време ще му отнеме тази борба, зависи от гражданите, не само от него или партията му. Ще бъда премиер. Не мога да ви кажа кога. Съмнявам се, че ще е на изборите, които идват, въпреки че това, естествено, трябва да бъде цел“, прицели се в управлението и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той нямал намерение да комуникира с премиера в оставка Бойко Борисов за съставянето на кабинет след евентуални предсрочни избори. „Няма да коментирам човек, който четири пъти през живота си е напускал поста преждевременно, за да избяга от отговорност и да спечели повече гласове на следващите избори. Аз го нарекох на нашето съвещание „булката беглец“, съвпада му и с инициалите“, заяви Кънев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране