30.01.2024 | 10:58
Румен Радев станал партизанин, но защо политиците не смеят да го свалят?
Димитър Аврамов коментира, че приличаме на африканска държава, а Андрей Райчев призова Радев и Пеевски да са по-сдържани

„Последните изказвания на президента Румен Радев са абсурдни, неправилни и на ръба на неморалното и на това да има правни последици за него. Той не може да се превръща в опозиция на правителството, защото няма конституционни правомощия за това. Това е лошо за президента, за страната и за всички. Действията му са партизански“, каза в „Тази сутрин“ по бТВ политологът Димитър Аврамов. Той коментира словесната престрелка между държавният глава и депутата от ДПС Делян Пеевски.

„Не е добре това и за Радев, защото следващият път, когато трябва да говори като президент, същите тези хора, които го обвиняват, няма да го чуят за пореден път и ситуацията ще е лоша за всички. Затова казвам, че политическия разговор е африканизиран и институциите започват да приличат на племена, които казват „или всичко, или нищо“, заяви Аврамов.

„Не става въпрос дали този или онзи ще бъде назначен в Конституционния съд, а за това, че парламентът просто греши, защото ясно бе казано на депутатите, че може да назначат двама души от квотата им за 7 години, а не за 9, защото не са си я попълнили навремето“, добави той.

„Ако това е повод за вътрешни войни между институциите, значи приличаме на африканска държава. Това е едната слаба позиция, а другата е, че има нужда от политическа алтернатива и някой го е страх от нея. Президентът ако за другото нещо не може да бъде атакуван, тук прекалява драстично. Работа на политическите анализатори е да казват дали има нужда от политическа алтернатива или не“, заяви политологът.

„Никъде в конституционите възможности на президентството не се предлага да се говори за политически проекти и да се прави тълкование на това коя е алтернативата и дали има такава. Това е въпрос на мнение, но не на президента. Той няма право“, подчерта Аврамов.

Според него президентът има проблем. „Той не може да работи с нито едно мнозинство. Не може да е в опозиция на всеки, който е избран. Ние сме парламентарна демокрация. Не е работа на президента да воюва с правителството. В много случаи държавният глава е бил прав. Номерът е в баланса“, коментира той.

„Управляващите са направили сложна коалиция, която никой не харесва. И те самите дори. Ще си понесат политическата отговорност за нея на следващите избори. След един месец ще заговорим дали са повод европейските избори и резултатите от тях за промяна в управляващото мнозинство“, изтъкна политологът.

Социологът Андрей Райчев пък каза, че политиците обичат да си говорят един за друг пред хората за корупция. „За огромно съжаление години наред, ако аз имам противоположна на вашата идея, няма да кажа, че сте прекалено ляв или десен, ще говоря, че крадете. Отговорът ще е, че не вие, а аз крада. Това се прави пред българите много пъти и съответства на общото убеждение, че всички са крадци“, коментира той.

„Цацаров беше умерено активен, а Гешев – прекалено, а тези абсолютно мълчат. Единственото, което видях, е как една прокурорка се обяснява, че нямало нито един сигнал, а Пеевски твърдеше, че има и от БСП скочиха, че хиляда пъти подавали. Мълчи се, защото има конституционна реформа, която е под въпросителна, защото Конституционният съд не я е одобрил. Ако действа, значи през септември ще има земетресение там, т.е. ще се говори за нов главен прокурор. Всички ги е страх и не мърдат“, заяви социологът.

„Ясно е, че президентът Румен Радев е опозицията на тези хора. В тежки отношения с държавния глава е и Корнелия Нинова. „Възраждане“ пък гледа на него като на конкурент, защото той обира умерената периферия, ако създаде партия. Остава едно ИТН, което е най-малката партия. Тя е единствено лоялна към него“, добави той.

Според него в основата на спора между Радев и политиците в бъдещия партиен проект. „Той набъбва като мехур в обществото. Това са половин милион народ. Вероятно е една от най-големите партии. Това е обективната основа на всичките скандали. Освен това има кулминация на самия Конституционен съд, защото той ще реши дали има нова конституция и дори дали ще има нови негови членове, което прави ситуацията съвсем абсурдна“, коментира Райчев.

На въпроса на водещата Мария Цънцарова дали е време Радев да приеме предизвикателството, което му отправи Пеевски и да ходи на политическия терен той отговори, че само депутатът от ДПС говорил за това, а другите политици мълчат. „Не могат да уредят импийчмънт. Въпрос на 20 минути е да се разберат за това, но не го правят, защото не им е изгодно, тъй като ще произведат изключително силен противник“, поясни социологът.

„За тях това, че Радев стои в тази разкрачена поза е най-изгодно. Не виждам проблем Йотова да довърши мандата. Ако календарът предвиждаше парламентарни избори, той вече щеше да е слязъл и да е оглавил нова партия. Не предстоят, защото България не може да се развърже от световният възел, но това ще стане на 5 ноември в Америка“, подчерта той.

„Виждате какво страшно напрежение има там. Нашите са дребни закачки и комплименти в сравнение с това, което говорят там. Те са пред разглобане на тази велика страна. Там е на път да стане сблъсък между войски. Как си представяте, че може да се развърже нашия възел, без този в САЩ?“, попита Райчев.

„Целият западен свят е заложник на това. До есента ще е така, ако 5 ноември развърже възела, защото има вероятност това да не стане и да се стигне до … жална им майка на Запада“, добави той.

„В тази ситуация трябва да проявяваме сдържаност. България няма сили да участва в тези огромни процеси. Франция е пред колапс. Германия е с проблеми. Там се надигат едни страшни мехури“, заяви социологът.

„В тази ситуация трябва внимателно да седим и да не правим необратими работи, да се стараем да останем от западната страна на оградата и да проявяваме единство. Пеевски и Радев трябва да са по-сдържани“, съветва той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране