09.04.2024 | 22:16
Русия обвини украинската компания Burisma във финансиране на атаката в „Крокус сити хол“
Въпросната фирмя стана световно известна с участието на Байдън-младши в нейния управителен съвет

Русия обвини украинската нефтогазова компания Burisma Holdings във финансиране на терористичната атака в концертната зала „Крокус сити хол“ край Москва, съобщава изданието „Страна.ua“, като се позовава на Следствения комитет (СК) на Руската федерация.

Уточнява се, че по случая е образувано наказателно дело за финансиране на тероризъм срещу официални лица от САЩ и страните от НАТО.

„Установено е, че средствата, получени чрез търговски организации, по-специално петролната и газова компания Burisma Holdings, опериращи в Украйна през последните години, са били използвани за извършване на терористични актове в Руската федерация, както и в чужбина с цел ликвидиране видни политически и обществени фигури и нанасяне на икономически щети“, увериха от СК на Русия.

Допълва се, че разследването, проведено съвместно със специалните служби и финансовото разузнаване, проверява източниците на доходи и по-нататъшното движение на средства в размер на няколко милиона щатски долара, както и участието на конкретни лица измежду държавни служители, публични и търговски организации в западните страни.

Собственик на Burisma е бивш министър – Николай Злочевски, срещу когото бяха образувани наказателни дела в Украйна. А синът на Джо Байдън Хънтър бе член на борда на директорите на компанията.

Русия официално обвини Украйна в участие в терористичната атака в „Крокус сити хол“. В изявлението си руското външно министерство заплаши Киев с отговорност за „нарушение на задълженията по конвенциите за борба с тероризма“.

На свой ред руският СК наскоро съобщи, че терористите, извършили масовата стрелба в Крокус на 22 март, са планирали да пристигнат в Киев, за да получат парична награда.

Украйна отрича всички обвинения срещу Русия за организиране на терористичната атака.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране