28.04.2018 | 12:33
Русия пуска плаваща АЕЦ през 2019-а
Съдът е дълъг 144 метра, животът на енергоблока е 40 години
Руският плаващ енергоблок „Академик Ломоносов“ отплава от балтийски завод към Чукотка.  „Това е изключително важно събитие за нашия проект, както и за целия свят на ядрената индустрия. Плаващите атомна централи ще осигурят електричество и отопление за най-отдалечените региони, като по този начин ще увеличат растежа и устойчивото им развитие“, заяви Виталий Трутньов, директор в „Росатом“.
Всички необходими строителни дейности за създаване на брегова инфраструктура са приключени. Кеят, хидротехническите структури и другите сгради, важни за акостиране на  плаващ атомен енергоблок и за работата на плаващата атомна централа, са проверени и готови за работа. През лятото на 2019 г., атомният плаващ енергоблок „Академик Ломоносов“ се очаква да бъде изтеглен до пристанището на Певек. Средната скорост на тегленето се изчислява на 3,5-4,5 възела.
Плаващата атомна централа ще замести остарялата Билибинска АЕЦ в Певек и Чаунската ТЕЦ, като по този начин ще се спестят 50 000 тона CO2 емисии годишно, в сравнение с настоящите нива. След свързването към мрежата, „Академик Ломоносов“ ще стане най-северната атомна инсталация в света.
Мощността е снабдена с две реакторни системи (всяка с мощност от 35 мегавата) подобни на тези, които се използват на ледоразбивачите. Проектиран от руските атомни специалисти и морски архитекти, съдът е дълъг 144 метра и е широк 30 метра. Има водоизместимост от 21 000 тона. Животът на атомния плаващ енергоблок е 40 години с възможност за удължаване до 50 години. След извеждането от експлоатация, той ще бъде изтеглен до специално съоръжение за деконструкция и рециклиране.
Плаващата атомна електроцентрала е проектирана да осигурява електричество в труднодостъпни области на Руската федерация, независимо от транспортната инфраструктура.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране