11.11.2023 | 11:08
Рязко влошаване на времето: Студен фронт носи валежи, силен вятър, дори и сняг
В неделя ще е по-студено - сутринта 4-9 градуса, след обяд – 10-15 градуса

Предстоящите почивни дни ще са прохладни с понижаващи се температури. В събота призори термометрите ще показват между 8 и 13 градуса, следобед – от 14 на Запад до 19-20 в Югоизтока. В неделя ще е по-студено – сутринта 4-9 градуса, след обяд – 10-15 градуса.

В резултат на област с ниско налягане над Балканите, съботата у нас ще е облачна с валежи, които още преди обяд ще започнат в западната половина на страната, а след това ще обхванат и източните райони. Високо в планините на Западна България (1800-1900 м) ще вали сняг. По-интензивни локални валежи с гръмотевична активност се очакват в източната половина на страната и най-вече в областите по Черноморието.

Вятърът в светлата част на съботния ден ще е осезаем в цялата страна и особено силен по северните склонове на планините. Фьоновите пориви ще са със скорост до 80-90 километра в час, в планините – около и над 100 км/ч.

С преминаването на студен атмосферен фронт привечер в събота ще задуха студен северозападен вятър, който през нощта ще е със силни пориви в Дунавската равнина. В неделя облачността ще е променлива с повече разкъсвания до обяд. Вятърът ще е най-осезаем в Лудогорието. Валежите ще са слаби и ще се ограничат в планините на Западна България, както и в някои райони около тях.

Седмицата около средата на ноември ще е доста динамична с преминаването на поредица смущения. Средиземноморски циклон ще премине над Гърция в понеделник – текущите прогнози са той да засегне опасно Югоизточна България с потенциал за валежи в значителни количества и гръмотевични бури.

Валежна обстановка се очертава и в средата на седмицата с краткотрайни, на моменти интензивни валежи в Южна България. Циклони от Средиземноморието ще бележат и края на периода с валежи в петък и неделя.

Около 18-19 ноември се очаква развитие на обширен средиземноморски циклон с напоителни и повсеместни есенни дъждове и по-съществено застудяване. В по-високата част на планините в Западна и Централна България ще вали сняг. Някои метеорологични модели допускат снежната граница да падне ниско, с което да отбележим първи сняг за сезона и на по-малка надморска височина.

В дните до 20 ноември в планините и като цяло в южната половина на страната ще се акумулират значителни валежни количества. Повишава се опасността от високи речни нива, разливи по някои реки, активиране на стари и възникване на нови свлачищни процеси.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране