03.02.2024 | 22:52
С Мартин Нотариуса започва серия мафиотски убийства. И Гешев трябва да се страхува
Той е от същата група като Петьо Еврото. Мартин Божанов е работил с Иван Гешев и за Делян Пеевски

Няма особени вълнения около убийството на Мартин Нотариуса. На хората им е все едно. Нещо там „8-те джуджета“. Само приказват, нищо не се променя.

Само че… Това е знаково убийство, може да последва серия от мафиотски убийства, но не за отмъщение, както се мъчат да насочат заключенията, а за запушване на устата и заличаване на следите. Неговите услуги са били в полза високо нагоре в прокуратурата и политиката. Сега трябва да се страхува и аверите на Нотариуса, и бившият главен прокурор Гешев.

Не е най-важното, че Мартин Нотариуса е участвал в безчет имотни измами, изготвял фалшиви документи, схеми. Че чичо му е първият нотариус с отнети права и осъден, защото за него пък са установили, че има отношение към над 60 имотни измами. Чичо му е арестуван над 10 пъти, осъден е веднъж за дребна сделка, а Мартин Нотариуса откраднал от съда папката с делото на чичо си. Доказано, че той е крадецът. Не е съден. До последно, преди да го убият, се хвали, че е неосъждан. Има свидетелства за фалшификации, рекет, но той е недосегаем, защото работи за силни покровители.

Той е от същата група като Петьо Еврото, който изчезна безследно. Избягал не само от правосъдието. Вече става ясно, че бяга да не го застигне куршум като Нотариуса. А се предполага, че Еврото вече също е убит. Както съобщиха от прокуратурата, за Нотариуса вече били подготвени нещата да бъде задържан и обвинен. И някой е побързал да го „приключи“, за да не се разприказва на разпити и да се разкрият брънки нагоре по веригата.

Основната работа на Нотариуса е, че както Еврото, участва в рекет и корумпиране над съдии и прокурори. Да прекратят, решат, повдигнат обвинения, осъдят, приключат и т. н. различни дела. Като ОПГ за мокри поръчки – да държат тоя в ареста, докато си плати, да решат някое дело в полза на когото трябва – натискат съдията с тоягата и моркова. Нотариуса е съдружник с един адвокат Велимир Атанасов в някои консултантски фирми, които вършат услуги включително на „Инвестбанк”. В някои „дела” участва и адвокат Калин Чанков, друг герой на правосъдието, участвал в различни схеми.

Както си личи по делата им, групата е работила за Гешев, докато е бил главен прокурор, свързани са с него. Гешев препоръчал адвокат Велимир Атанасов на някакъв човек да му помогне да прехвърли дялове от бизнеса си на Гешев-баща. И др. Доверени посредници при заплахите изтъкват пред жертвите още, че Мартин Нотариуса е много близък освен с Гешев, и с Пеевски, да внимават.

Малцина са проговорили публично,

а тези, които проговарят, медиите не чуват гласа им. Ивайла Бакалова направи пробив, като разказа как държат в ареста мъжа й (с когото живее на семейни начала) и искат да си плати, за да го пуснат. Сега тя конкретно казва, че през 2021 г. Мартин Божанов заедно с един адвокат са й предложили да им плати 100 000 евро, за да издействат от Специализирания наказателен (вече закрит) да пусне на свобода арестувания й мъж.

Това, че дадоха думата на Ивайла Бакалова и в Нова тв, трябваше да бъде знак за рекетьорите измамници, че са решили да се отърват от тях.  През 2019 г. Нотариуса участва в дело с двама адвокати, с които е съдружник в някои консултантски фирми – Велимир Атанасов и Калин Чанков. За това дело съдията получава заплахи, накрая дори в съдебна зала.

Всъщност първият (известен) случай е от 2017 със съдия от Софийски апелативен съд, за когото са представили фалшиви документи, че иска подкуп чрез вещо лице. Фалшификацията е явна, вещото лице доказва, че не е бил в България, когато са подписани документите. Съдията подава сигнал за престъпление, който прокуратурата услужливо хвърля в коша. Но любезното ГДБОП го вика няколко пъти да го разпитва дали е искал подкуп…

Втория случай е със съдията Владислава Цариградска, районен съд в Луковит. Ще каже някой – дребна провинциална история. Само че, имотният въпрос, който се гледа в съда, въобще не е важен (впрочем, по него е ищца втората съпруга на Нотаруса – и тя участва в схемата). Съдийката е от граждански най-активните съдии, член на управителния съвет на Съюза на съдиите, който пеевските медии наричат „соросоиден”, „грантов“ и го обвиняват в престъпления срещу съдебната власт. Съдийката е наречена в публикации в „Пик” и „Блиц” „метежницата срещу Гешев”, „предвожда пуча срещу Гешев“ (тогава има протести за издигнатата му кандидатура за главен прокурор). Пишат още, че има „лична вражда със Специализираната прокуратура, която е на път да разкрие съмнителните схеми на съпруга й“. Топ-журналистите от жълто-кафявите медии са измислили прякор на съпруга й, баща й бил контрабандист, сестра й имала фирми (под това се разбира престъпление) и т. н. След време тя осъжда „Пик” за клевети, такива дела са трудни, защото като първоизточник се ползват слабо известни сайтове, на които е трудно да се открие собственик и да се осъди. Такава препечатка се появява и в сайта „Афера”, който уж бил разобличител.

В случая заплахите продължават и в съдебна зала,

докато съдията води заседанието. Съдия Цариградска пише до министъра на правосъдието и ВСС. Не се страхува за себе си, а за авторитета и неприкосновеността на правосъдието въобще. Някаква група й обещава публикации в медиите и го изпълнява. Знае се кой мастит политик контролира тези медии в онзи момент.

ВСС разглежда двата случая в открито заседание, съдията и съдийката дават показания пред върховните кадровици на съдебната власт. Предава се на живо онлайн. Нито една телевизия не реагира на изнесеното, а сега ни заливат с новини за Нотариуса.

За пояснение на незапознатите – в НК има текст за оказване на натиск върху служебно лице. Хората, заплашвали съдийката, ги грози затвор до 10 години – наказанието е по-високо за натиск върху съдия, прокурор, митничар и др. Никой не е съден, преписката е прекратена. Защо? На съдийката е назначена охрана в продължение на 6 месеца. Знае се от кого са заплахите. А престъпление няма.

(бел. авт. – Мен лично адвокат Чанков ме е заплашвал, само че пред съдебната зала – „Г-н Бакалов, внимавай да не паднеш от колелото“ – ми каза. Бях дошъл в съда с колело. Той ме съди заради една публикация за банката на Петя Славова, за една измама в съда – виж тук). Има съдии и прокурори, които повече или по-малко са се оцапали. Дори за дребни прегрешения могат да те рекетират. Нотариуса е специалист

– намира компромат за всеки и изнудва

Много дела са решени по този начин. Получава компромати и ги използва. Откъде?

Данните на Бюрото за контрол на СРС показват увеличение в използването им от момента в който идва Гешев. Разрешения за подслушване на съдии са подписвани от шефа на закрития апелативен специализиран съд Георги Ушев. Колко, на кого – те са секретни. Но една проверка сега може да покаже. В резултат за колко от подслушваните е заведено дело, има обвинение? Някой да е чул нещо за множество съдени съдии?

Записите изглежда са използвани по предназначение. Едно разследване може да разплете целия чорап. Но кой да го направи? Пробитият ГДБОП? Или бутафорната организация ДАНС – заплатите на агенцията са към 7 млн. на месец, които като общество им плащаме да се правят на важни и да пишат доклади събрани по публикации в пресата.

И в това време съпругата на Нотариуса работи в ГДБОП. Кой луд я държи там? Явила се на конкурс за шеф и го печели. Докато срещу мъжа й има една камара свидетелства за престъпна дейност. Най-напред й отнемат достъпа до класифицирана информация, после я уволняват, като Бойко Рашков става вътрешен министър. Съдът я връща (разбира се) и й възстановява достъпа да секретна информация за организираната престъпност у нас. Можем да си представим какви полезни справки оттам са стигнали до когото трябва. Сега съпругата е в майчинство и не могат да я уволнят.

Ивайла Бакалова казва очевидното за Мартин Нотариуса: „Ако имаше правосъдие, той щеше да жив, но въдворен в затвора“.

Иван Бакалов

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране