23.02.2024 | 21:04
С цялата сила на държавата: Кметът на Омуртаг беше арестуван девет месеца след като напусна ДПС
Изходът от ДПС минава през затвора

Тази седмица в малката община Омуртаг, в която живеят около 25 хил. души, се стовари целият репресивен апарат на държавата – софийската прокуратура, ДАНС, МВР и КПКОНПИ, сякаш на територията й се намира особено опасен престъпник, който застрашава живота на хората или пък е опасен за националната сигурност на страната. Трите силови органа обаче бяха в града, за да арестуват кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов и баща му Хасан Хасанов по обвинения за участие и организиране на престъпна група.

Според съобщението на Софийската градска прокуратура (СГП), която води разследването, първоначално то е образувано по данни за подкуп и впоследствие е прераснало в разследване за организирана престъпна група, чийто ръководител според разследващите е бащата на кмета. Предположенията са, че става въпрос за обществени поръчки на общината за дърводобив, печелени от различни фирми, които след това са наемали фирми на Хасанов за подизпълнител. По тази линия като обвиняем е привлечен и кметът Ешрефов, който, ако обвиненията към баща му се докажат, би бил в конфликт на интереси.

Това се случва девет месеца след като Ешрефов напуска ДПС със скандал заради факта, че в листите на партията за парламентарните избори влиза дъщерята на бизнесмен, в чието предприятие Делян Пеевски откри предизборната си кампания.

Действията на прокуратурата

Тепърва съдът ще решава дали Ешрефов и баща му са извършили престъпленията, в които са обвинени от прокуратурата, но в историята има няколко смущаващи момента. Първото е начинът, по който действаха прокуратурата, КПКОНПИ и ДАНС по случая. При специалната акция те арестуваха двамата, като при ареста Ешрефов, който е на 38 години, получи инфаркт и беше закаран в болницата. Първоначално задържането им беше за 72 часа, а след това прокуратурата поиска постоянен арест за двамата. Съдът в Търговище уважи желанието на прокуратурата и остави в ареста бащата Хасанов.

А по повод постоянната мярка за неотклонение на Ешрефов, който е в болница, имаше първоначално намерение съдебното заседание да се изнесе в неврологичното отделение на общинската болница в Омуртаг, където се намира кметът. Това предложение, освен че е безпрецедентно, е едно от доказателствата, че случващото се е умишлена назидателна акция срещу Ешрефов. Според брат му Джафер той се намира в отделението по реанимация и интензивно лечение в болницата в Омуртаг и състоянието му е тежко. Все пак съдът в Търговище запази някакво приличие, като не допусна това да се случи и отложи делото по мярката за неотклонение на кмета.

Защо Ешрефов скъса с ДПС

Ешрефов е трети мандат кмет на Омуртаг като първите два мандата беше издигнат от ДПС, а на последните местни избори се яви с регистрациите на две други партии – НДПС с лидер Гюнер Тахир и СДС, след като напусна редиците на движението. Причината за разрива му стана несъгласие с подредбата на листите за депутати на ДПС и по-специално поставената на второ място в нея бивша депутатка и член на ръководството на движението Имрен Мехмедова, чийто баща е собственик на месокомбината в Свищов. Предприятието беше мястото, откъдето Делян Пеевски откри предизборната си кампания за парламентарния вот през ноември 2021 г. в качеството си на водач на листата на ДПС във Велико Търново и за пръв път даде продължително интервю за видеоканала „Шибанистан“ след включването му в санкционния списък за корупция „Магнитски“ и след като пропусна да се кандидатира за депутат на предишните избори.

Заради несъгласието с тази подредба на листата Ешрефов напусна ДПС заедно с цялата партийна структура на движението, която дотогава беше най-голямата в Търговищка област. Сътресението в редиците на партията тогава стана причина ДПС да загуби едното депутатско място в региона, откъдето традиционно влизат двама депутати. А според местни партийни централи гласовете на напусналите ДПС са отишли за БСП, откъдето пък левицата вкара депутат за път път от много време.

По време на местните избори през октомври миналата година Ешрефов отново се кандидатира за кмет на Омуртаг и спечели вота още на първи тур, като победи кандидата на ДПС Алкан Хабил с преднина 1680 гласа.

Политически натиск

След шумното напускане на ДПС обаче Ешрефов започва да има проблеми с властите. Според лидера на НДПС Гюнер Тахир тези акции са политически натиск и за отмъщение, защото и времето, в което се случват, не е избрано случайно.

Първо ДАНС провежда акция през септември влиза и запечатва общината, прави обиски и разпитва служители – две седмици преди откриването на предизборната кампания за местните избори. „Тогава искаха да го сплашат, за да не се яви на изборите за кмет. Той обаче не се поддаде и спечели срещу кандидата на ДПС“, казва Тахир.

ДПС оспорва изборите за кмет

След изборите, въпреки че Ешрефов ги печели с внушителна преднина пред опонента си Хабил, от ДПС оспорват в съда решението на общинската избирателна комисия (ОИК) в Омуртаг, с което е обявен за кмет. В края на ноември Административният съд в Търговище отменя решението за избора на Ешрефов. Мотивите на магистратите са, че има несъответствия между протоколите с резултатите от секционните комисии от вота с данните, отразени в протокола на ОИК. Това е установено, без да са преброявани повторно бюлетините. При съпоставката съдът е установил, че има грешки в пресмятането на гласовете на всички партии, които са участвали във вота.

Любопитното в случая е, че повечето протоколи са подписани от всички членове на секционните комисии, включително и от представителите на ДПС в тях. В две секции от две села обаче в протоколите липсват всички подписи. Освен това те са поправяни и по поправките не може да се определи резултата. По тази причина в секцията в едно от селата, Могилец, съдът приема, че не може да се докаже по несъмнен начин, че отразените в протокола 251 гласа за Ешрефов са действителни. Не приема и липсата на гласове в секцията за опонента му от ДПС Хабил. Подобен е случаят и в секцията в с. Беломорци, където съдът не признава 107 гласа, отчетени за Ешрефов. Така неговият резултат е намален с 358 гласа и въпреки че те са недостатъчни за касиране на вота, защото дори и с тях той убедително води на опонента си от ДПС, административният съд връща решението за избора му на ОИК – Омуртаг, защото без тези гласове резултатът му слиза под прага от над 50%, необходими на даден кандидат за кмет да спечели вота на първи тур.

Решението на Административния съд в Тъговище е обжалвано от ОИК във ВАС. Според политици от местни партийни централи делото се е гледало, но все още няма решение на върховните магистрати по него. „От 30 години се занимавам с избори и бих разбрал те да се оспорват, ако разликата между двама кандидати е малка, но при такава внушителна победа това изглежда съмнително“, казва Тахир. Братът на Ешерефов – Джафер, пък свърза сегашното влошено здравословно състояние на кмета на Омуртаг точно със съдебните проблеми около местните избори.

Според Тахир сегашната акция на прокуратурата също не е случайна. Тя става в навечерието на националната конференция на ДПС, която ще се проведе в събота. „Това е сплашване на хората в ДПС и целта е да покажат, че те са силните на деня“, казва Тахир.

Изходът от ДПС минава през затвора

В шумните политически скандали една много показателна новина премина под радара на повечето хора, въпреки че тя е много по-показателна за превзетата държава, отколкото неуспешните опити за прокарване на някакви реформи. В началото на седмицата кметът на Омуртаг и неговият баща бяха задържани по обвинения за създаване на организирана престъпна група, корупция и злоупотреба със служебно положение. Това само по себе си е интересно, защото се случва изключително рядко. Още по-интересна обаче е и историята зад това:

Кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов беше избран на този пост за трети мандат на изборите през октомври. Първите два пъти той е кандидат на ДПС, но в началото на миналата година около парламентарните избори той и всички общински съветници от движението го напускат в знак на протест срещу начина, по който е подредена листата за парламентарните избори в Търговище. Всички те решават да се кандидатират отново за същите позиции и на кмета рязко спира да му върви.

Месец преди местните избори в Омуртаг нахлуват представители на практически всички силови институции – ДАНС, МВР, прокуратурата и комисията за противодействие на корупцията. Те извършват обиски в сградата на общината, кабинета на кмета, неговото жилище, къщата на баща му и офиси на фирми, свързани с него.

Акцията е достатъчно публична, но не успява да свърши най-близката си цел – да попречи на Ешрефов да спечели изборите. Той отново става кмет, но тази седмица върху него се стовари цялата строгост на закона. Той и баща му бяха арестувани, тъй като срещу тях се води разследване от Софийската градска прокуратура за създаване на престъпна група, като обвиненията накратко са, че кметът е давал поръчки на фирми на баща си.

Самият кмет след арестите получи микроинсулт и е в болница, но това не може да спре устрема на цялата репресивна система. Мярката му за неотклонение дори за малко щеше се гледа на изнесено съдебно заседание в неврологичното отделение на общинската болница в Омуртаг, тъй като състоянието на Ешрефов не му позволява да се яви в съда в Търговище. В крайна сметка това не се случи, но самият факт, че е имало такъв вариант е скандален.

Обвиненията срещу него може да са верни, може и да не са, но дори и да са, сигурното е, че тази престъпна група едва ли се е създала след април 2023 г., когато Ешрефов напуска ДПС. Случилото се изглежда като брутална демонстрация какво се случва, ако някога напуснеш движението или противоречиш на ръководството му. Изведнъж се озоваваш в суровия свят, в който законите важат за теб. Права? Свободи? Не и ако не си от нас.

Велина Господинова, Капитал

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране