01.04.2024 | 10:49
Съд в САЩ обяви: Асен Василев е измамник, трябва да лежи до 100 г.в затвора!
Окръжния съд в Ню Йорк призова прокуратурата да разследва финансовия министър в оставка за сградата на ул. "Чаталджа"

С решение на окръжния съд в Ню Йорк сградата на „Чаталджа“ 3 е присъдена на Себастиан Бретшнайдер, съобщи bird. Американецът, който е бивш бизнес партньор на Асен Василев се жалва в съда, че доскорошния министър на финансите е взел от него 1,5 милиона долара заем, не му ги е върнал, а вместо това е продал обезпечението. Освен, че му връща обезпечението, съдът установява, че е налице мошеничество и изисква от прокуратурата действия да го разследва.

Съдът приема за установено, че парите са постъпили по сметка на офшорна фирма на Василев, която все още е негова, а от друга страна сградата на ул. „Чаталджа“, където беше партийната централа на „Продължаваме промяната“, е била обезпечение за заема, но е продадена на бизнес дама, търговец на винетки.

Ето защо съдията решава, че Бретшнайдер е в правото си да встъпи във владение на сградата. Американецът си е извадил и изпълнителен лист на 1 април, с който ще иска екзекватура от българските власти.

Съдията Хоуард по това гражданско дело е призовал българската прокуратура да развали сделката, и е дал указания на американските прокурори да образуват наказателно дело и да разследват казуса за мошеничество.

Отделно от това съдът коментира и корупционната сделка със сградата, като разглежда подробно нагласяването на закон за обществени поръчки от Василев в качеството му на министър на финансите, срещу което печелившата от закона бизнес дама изкупува сградата на Чаталджа на рекордна цена.

„Подобна сделка се счита за корупционна в Съединените щати и наказанието е до 100 години затвор за извършителите, но настоящият съдебен състав не се признава за компетентен орган, тъй като сделката е изцяло между български субекти, за разлика от измамата спрямо американския гражданин Бретшнайдер“ – пише в диспозитива на решението, с което се удовлетворяват претенциите на Бретшнайдер.

4 коментара

  1. Онзи каза:

    Мадленче, Мадлен Кирчева изобщо не се излага. Статията е публикувана в 10:49 на 1 април. Мадлен Кирчева е написала мнението си в 14:02. Излиза, че г-н Бретшнайдер си е извадил изпълнителен лист някъде към 3:00 сутринта в Ню Йорк, което е твърде съмнително.

  2. Мадленче, каза:

    не се излагай, става въпрос за съда в САЩ на 1 април, там, където се е състоял акта,а не в България, САШ не се водят по българските календари!

  3. Аз1 каза:

    Всички казват че е мошеник……. само софиянци си го избират. Смях…….

  4. Мадлен Кирчева каза:

    Дано не е Първоаприлска шега. И питам: Как така е издаден изпълнителен лист на 1 април, след като в Ню Йорк са в часова зона с 7 часа по-назад от България? Сега, когато чета тази публикация е 14 ч. на 1 април лятно Българско време. Моля дайте връзка/линк към оригиналната публикация.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране