13.03.2015 | 19:44
Съдът спря отнемането на лиценза на „Дунарит“
Стотици оръжейници излязоха на протест, искат оставката на Лукарски

Софийският административен съд е спрял изпълнението на отнемането на лиценза за търговия с оръжие на русенския военен завод „Дунарит“, съобщиха от съда. Спирането обаче не влиза автоматично в сила, тъй като Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия, който е на подчинение на икономическото министерство, може да го обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.

Междувременно стотици работници протестираха в района на Дунав мост. Те настояха за оставката на икономическия министър Божидар Лукарски. Загубите на фирмата от провалени доставки се изчисляват на около 2 млн. лв.

По негово предложение, мотивирано от доклад на бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев бяха отнети 3-годишните лицензи на „Дунарит“. Единият е за износ, внос и трансфер на оръжия, а другият – за регистрация за брокерска дейност с оръжия.

Лукарски заяви, че лицензът на предприятието е спрян за 4 месеца. Основание за това била заплаха за икономическата и финансовата стабилност на страната. Мотивът му се разминава с думите на шефа на „Дунарит“ Кръстю Кръстев, според когото дружеството няма задължения от 10 г. и дори успява да излезе на годишна печалба от 34-35 млн. лв.

„Аргументите за отнемането на лиценза са във връзка с чл. 21 от закона след постъпили сигнали от службите, които представляват класифицирана информация и не могат да бъдат изнесени пред медиите“, обясни преди дни Лукарски. Той посочи, че засега лицензът не може да бъде върнат и препоръча „Дунарит“ да изнасят продукцията си чрез фирми посредници, които имат лиценз.

В същото време над 500 работници от предприятието, по данни на синдикатите, се включиха в предупредителния протест в района на Дунав мост в Русе. Протестиращите не блокираха граничния пункт, а застанаха в зелената площ в кръговото кръстовище.

Те издигнаха плакати с надписи – „Дунарит“ го е имало 112 години, ще го има и без ВАС“,  „Не гонете младите от страната!“, „Искаме да работим в България“, и скандираха „Оставка“.   „Дошли сме тук, защото искаме да запазим работните си места, за да издържаме семействата си. Служителите са подложени на стрес, а ние работим с взривни материали, за което се изисква спокойствие“, казаха председателите на синдикалните структури на КНСБ и на КТ „Подкрепа“ в дружеството Дияна Георгиева и Стоил Георгиев.

Те заявиха, че остават в готовност за нови протести и отправиха покана към премиера и към министъра на икономиката да посетят дружеството.

„От спирането на лиценза една експедиция вече бе провалена, като същото ще се случи и с още две, които предстоят. До момента загубите се изчисляват на около 2 млн. лева, като до края на месеца те ще нараснат на най-малко 4 млн. лева“, каза директорът на „Дунарит Кръстю Кръстев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране