13.05.2024 | 22:43
Съкращения тресат телевизиите заради хазарта
Би Ти Ви и Нова телевизия спират да снимат сериали. Двете частни медии олекнаха с десетки милиони след забраната за реклама на хазарта

Двете най-големи частни телевизии у нас – Би Ти Ви и Нова, са в истински ступор от промените в Закона за хазарта, които напълно забраняват рекламите на бетинг компании и казина. Изненадващото решение на депутатите, прието само за седмица без дебати и публично обсъждане, свари буквално по бели гащи шефовете на медиите.

Оказа се, че Би Ти Ви и Нова ще загубят десетки милиони левове от промяната в закона, което ще се отрази и на програмната им схема.

В телевизията е страшно. Началниците заседават всеки ден с часове, финансовите директори непрекъснато правят някакви таблици с мрачни физиономии. Говори се, че ще има сериозни съкращения, както и редуциране на бюджетите. Възможно е много от по-скъпи предавания да не бъдат реализирани и да отпаднат, пише „Уикенд“, като се позовава на журналист от Би Ти Ви.

Медията е получавала всеки месец над 6 милиона лева от реклама на хазартни компании, излъчвани основно в спортните канали. По официални данни за 2023 година, Би Ти Ви е с най-големи приходи от този вид реклама – колосалните 74 милиона лева, следвана от Нова – с 42 милиона.

Дори огромна медия не може да остане незасегната от такъв финансов удар. Затова най-вероятно още от есенния сезон ще бъдат спрени някои скъпи продукции. Под въпрос е дори „Ергенът“.

В нова телевизия също се чудят как да компенсират загубите. Там също ще падат предавания, говори се и за съкращения в екипите.

Със сигурност и двете телевизии ще снимат български сериали през есенния сезон. Дори най-евтиният сериал излиза около 1,5 милиона лева, така че медиите са решили да спестят това сериозно перо.

„Забравете за сериалите, поне на този етап. През есента ще се излъчи само това, което е вече заснето. Не се предвижда нищо нова занапред“, коментира неофициално пред вестника човек от Би Ти Ви.

Приетите на пожар от стария парламент промени в закона целят всичко друго, но е и намаляване на зависимостите от хазарт, нито пък са продиктувани от загриженост към хората. Политиците ни отдавна са показали, че за тях хората са най-презрени електорални единици.

Какви са истинските причини депутатите да се разбързат толкова ще станат ясни един ден. Според една от версиите, водещите лидери у нас били крайно недоволни от факта, че милионните приходи от реклама на хазартни компании правят медиите прекалено независими и те вече не са готови да полягат пред тях за щяло и нещяло, да им се кланят като лакеи и да треперят от тяхното кихане, както преди много години написа един велик роден поет.

Според в. „Капитал“ пък забраната за реклама на хазарт цели на свали цената на Нова телевизия, която в момента си търси купувач.

Така или иначе с този закон политиците у нас обслужиха някого. Скоро ще се разбере #Кого.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране