08.04.2016 | 0:01
Само 20% от месото в колбасите е българско
Имитиращите продукти в месарския бранш са в пъти повече отколкото при млечните,

Под 20% е влаганата българска суровина в произведените у нас месни продукти, обявиха вчера от от новосъздадената Асоциация на пасищните животновъди.

Имитиращите продукти в месарския бранш са в пъти повече отколкото при млечните, посочи Станко Димитров, председател на асоциацията. Проблемът е в това, че преработвателните предприятия отказват качествената, но по-скъпа българска суровина, за сметка на по-евтината и често пъти със съмнително качества вносна.

Като най-голям проблем в бранша от асоциацията посочиха контрабандата на евтиното вносно месо, за която те съдят основно от данните на статистиката – официално влязлото в страната като суровина, официално закланото у нас и продукцията на месокомбинатите като тонаж. Според новата асоциация тях няма никаква логика в цени на месни продукти от по 2-3 лв/кг в магазините, при положение, че цената на месото е 6-7 лева/кг.

Родните производители имат трудности и с доставките за големите търговски вериги, които също купуват евтино аржентинско говеждо, за сметка на по-качественото българско.

Асоциацията адмирира решението на МЗХ общинските пасища и ливади да се ползват само от хора, отглеждащи животни, което в дългосрочен план ще даде огромен тласък на отрасъла в България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране