10.11.2023 | 11:43
Само пропутински партии искат дерогация за руския нефт, установи Пеевски
Ако е нужно, можем да съкратим срока ѝ до март 2024, допусна Радослав Рибарски от ПП-ДБ

Въпросът за евентуалната отмяна на дерогацията при вноса на руски петрол отново е на път да взриви парламента. Той стана повод за тежки атаки от страна на ГЕРБ и ДПС спрямо ПП-ДБ още преди местните избори.

“Отпадането на дерогацията трябва да се случи веднага. Партиите, които не подкрепят това, са про Путин партии”, заяви шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски тази сутрин пред медиите. Той направи коментара във връзка с публикуван доклад на експерти на неправителствени организации, според който бургаската рафинерия “ЛУКойл Нефтохим”, собственост на руската компания “ЛУКойл”, заобикаля петролното ембарго над Русия и използва това, че България се ползва от изключението по отношение на санкциите, за да изнася продукти от руски петрол за страни от ЕС и за САЩ.

Правителството, което управлява с мандата на ПП-ДБ, както и депутатите от десницата, се съпротивляват на незабавната отмяна на дерогацията. Аргументът им е, че това ще доведе до сериозни проблеми на вътрешния ни пазар. От ГЕРБ обаче твърдят, че причината за съпротивата е облагодетелстване от “ЛУКойл”.

България имаше разрешение да внася и преработва руски петрол до края на 2024 г., но парламентът съкрати този срок до октомври 2024 г. Тогава използването на руски нефт в “ЛУКойл” трябва да бъде преустановено. Временното изключение от правилото, което важи за България, разрешава използването на руски петрол за задоволяване на нуждите на българския пазар. Съществува обаче забрана български компании да изнасят за ЕС нефтопродукти, получени от руски петрол.

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски, който е зам.-шеф на парламентарната комисия по енергетика, обаче смята, че внезапното прекратяване е “неразумен подход, предвид на това, че идва зима и трябва да бъдат осигурени доставките на горива за населението”. И предложи, ако срокът е проблем, той да бъде допълнително скъсен – евентуално след зимните месеци, през март.

Рибарски призова НАП и митниците да започнат разглеждане на всички сделки, сключени от “ЛУКойл”, докато действа дерогацията, за да се изясни дали има злоупотреба със санкциите или с условията по тази дерогация. Той допусна, че ако има нарушения, тогава може да се пристъпи към назначаване на особен управител от страна на държавата.

1 коментар

  1. Адам каза:

    А защо ли предимно застрашени от Магнитски толупи са против дерогацията?!
    Може би очакват милост?!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране