01.06.2023 | 21:28
Съпругата и сестрата на Николай Копринков станаха милионери и предприемачи (документи)
Сестра президентският съветник е натрупала капитал от над 1,4 ммлн. лв. Съпругата му Теодора ще строи къща в района на Панчарево

Роднините на президентския съветник Николай Копринков видимо просперират. Сестра му Мария е натрупала капитал от над 1,4 милиона лева. Тайната на нейния успех е изключителния нюх в сделки с недвижими имоти. Тя продава пустеещ парцел край с. Труд на цена като за първа линия на морето и купува апартамент в луксозната сграда “Диамант” на “Артекс” в София на цена като квартира в с. Труд. Съпругата на Копринков – Теодора, също е активна в бизнеса. Тя придобива миналата седмица дяловете във фирма собственост на майка му и сестра му. Малко преди това фирмата е получила разрешително за строеж на къща с РЗП 441.22 кв.м. в имот с площ 800 кв.м. в района на Панчарево, София.

Николай Копринков е секретар по вътрешните политики на президента Румен Радев. Той е свързван медийно с не един корупционен скандал. Неотдавна гражданско сдружение БОЕЦ подаде срещу него сигнал за корупция и злоупотреба с власт. Според сигнала Копринков оказвал натиск върху бившия областния управител Иван Кючуков за реализиране на продажбата държавен имот на силно занижена цена. Кючуков отказал да изпълни “поръчението” на Копринков, но след като е сменен сделката е финализирана с подписа на следващия областен управител. На съветника е приписвана ключова роля при назначенията на служебни министри и други висши държавни чиновници.

“Копринкова къща” и неслучаен съсед в Панчарево

На 18.05.2023 г. съпругата на Копринков – Теодора Копринкова изкупува дяловете в “Дийонима” ООД от майка му и сестра му за 205 000 лв. Плащането е по банков път, като към документите подадени в Търговски регистър са приложени и платежните нареждания. След вписването съпругата на Копринков ще стане едноличен собственик и управител на “Дийонима”. Дружеството, преди това собственост на сестрата на Копринков Мария Грънчарова и майка им Дияна Копринкова, е регистрирано в с. Труд, общ. Марица, обл. Пловдив, като до 2011 г. съдружник в него е бил и самият Николай Копринков.

Преди това, на 28.03.2023 г. “Дийонима” получава разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда с РЗП 441.22 кв.м. в имот с площ 800 кв.м. в с. Герман, район Панчарево, София. Поземленият имот е собственост на фирмата от 30.09.2019 г., когато са закупени два съседни парцела, а съдружници в “Дийонима” са майката и сестрата на Копринков. Това се случва когато Копринков е вече секретар по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен Радев. През 2020 г. за единият парцел има договор за доброволна делба с фирмата “Плам 15” ЕООД, която до 2015 г. през друга фирма е била собственост на почетният консул на Малдивите у нас Христо Чепишев, за когото разкрихме, че протича в разследване на сейшелската Антикорупционна комисия.

Парцел на Копринкови в Панчарево

Краен собственик на “Плам 15” ЕООД от 2015 г. е Пламен Цветков Манолов. В миналото Манолов е бил управител на клон “Витоша” на Инвестбанк, шеф на “Национална спортна база” и член на борда на “Академика 2011” по времето, когато спортен министър е Красен Кралев. След странен конкурс през есента на 2021 г. Манолов е преназначен в Съвета на директорите от служебното правителство на президента Радев. Арх. Иван Шишков – отново служебен министър на Радев – през август 2022 г. назначава Манолов в Съвета на директорите на държавното дружество “Български ВиК Холдинг” ЕАД. Манолов е свързан с 16 държавни и частни дружества, като в едно от тях е съдружник с Емил Хърсев.

Пламен Манолов (в средата) с Красен Кралев и Младен Маринов

Предстои да се разбере коя строителна фирма и с какво финансиране ще изгради еднофамилната “Копринкова къща” с внушителните РЗП 441.22 кв.м. От разрешението за строеж се разбира, че строителен надзор ще бъде осъществяван от същата фирма, която ще прави това и за “Плам 15” на Пламен Манолов в съседния имот. В него ще се строи още една къща с РЗП 211.90 кв.м. (разрешение с предходен номер от същата дата!), като в имота вече има построена къща с РЗП 662 кв.м. и подпорна стена.

Два дни преди съпругата на Копринков да закупи дяловете на “Дийонима”, на 16.05.2023 г. е заличена ипотеката на друг имот собственост на фирмата в с. Труд. Този имот, видимо и на Google Street, се намира на главния път преминаващ през селото и върху него има построен склад за търговия със застроена площ 844 кв.м. Видно от предишни вписвания по имотната партида на “Дийонима”, имотът носи приходи от наем, макар във финансовите отчети да се виждат скромни приходи от дейността и отчетени едва 2 хил. лв. печалба за 2021 г. Пазарната стойност обаче само на този имот с постройката значително надвишава сумата, платена за придобиването на фирмата. Отделно от това е и пазарната стойност на имота с издадено разрешително за строеж в Панчарево.

Добра сделка: имот край с. Труд на цена като първа линия на морето

През юни 2022 г. сестрата на КопринковМария Грънчарова и съпругът ѝ Йордан получават 782 332 лв. от продажбата на 7499 кв.м. парцел – земеделска земя, с начин на трайно ползване – за складова база, в местността “Гарваница” на пловдивското село Труд. Данъчната оценка на “имотите” към момента на сделката е 14 398.10 лв. Справка в Имотен регистър показва, че постройки в нотариалния акт за сделката няма. Постройки в този парцел няма и в Кадастъра.

Продаденият парцел до с. Труд

Това се потвърждава и от оглед на място. Поземленият имот, заснет преди дни от наш репортер, се намира на около два километра от центъра на с. Труд в посока Граф Игнатиево и авиобазата, в която в продължение на години командир е бил президента Румен Радев.

В имот с идентификатор 73242.100.6, който два месеца след продажбата е разделен на два имота с идентификатори 73242.100.70 и 73242.100.71, няма постройки, поне засега, а гола поляна. Отделянето на 150 кв.м. от имота е станало със заповед за изменение на КККР № 18-9437-08.09.2022/08.09.2022 г. на СГКК Пловдив. Новите идентификатори правят имота неоткриваем при търсене в Кадастъра със стария му идентификатор. Постройки липсват и в нотариалния акт за сделката, с който BIRD.BG се сдоби – факсимиле е приложено по-долу, в края на текста. Освен това, описанието в нотариалния акт на съседните имоти (с идентификатори) не оставя никакво съмнение за това, кой точно е парцела – обект на продажбата.

Защо тогава тази земеделска земя с променено предназначение до с. Труд се продава на цена за кв.м. като парцел на първа линия на морето? Близо година по-късно има обяви на цени два до три пъти по-ниски за подобни имоти.

BIRD се свърза с представител на фирмата “Хъстлер” ЕООД по телефона и зададе този въпрос. Отговорът е, че от фирмата дори не знаели кои са продавачите, а заплащането на такава висока цена е тяхно решение, което не е свърано със статута на продавача. Хъстлер планирала разширение на дейността си в района на Пловдив, което засега не се е случило.

Мария Грънчарова също беше потърсена за коментар, но до редакционното приключване на статията не върна отговор.

Разбира се, такава сделка може да има и друго обяснения, свързано с насрещна престация чрез упражняването на власт. Резултатът е, че се изчистват от корупционни съмнения едни пари, които могат да се завъртят в друг бизнес. Подобно на сделките на занижени цени от Апартаментгейт, но с обратен знак.

Фирмата купувач на парцела на сестрата на Копринков – “Хъстлер” ЕООД през декември 2022 г. е одобрена и очаква 172 965 лв. еврофинансиране на проект BG-RRP-3.004-0115 по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Пълната стойност на представения проект е в размер на 345 930 лв., от които 50% са предвидени като собствено финансиране. Еврофинансирането е по процедура “Технологична модернизация” за изпълнение на инвестиции за микро предприятия, развиващи дейност в регионални приоритетни сектори.

Фирма за недвижими имоти с 1,2 милиона лв. капитал

Мария Грънчарова – сестра на Николай Копринков

През август 2022 г., дни след като президента Румен Радев назначава поредното служебно правителство, сестрата на КопринковМария Грънчарова учредява “Магра инвест” ЕООД. Грънчарова е едноличен собственик и управител на фирмата. Капиталът на дружеството е 1 200 000 лв., като при учредяването са внесени 800 хиляди лв., а миналата седмица на 19.05.2023 г. са внесени още 400 хиляди лв. Увеличението на капитала очаква вписване в Търговски регистър. Сред предмета на дейност на “Магра инвест” са: сделки с недвижими имоти, строителство и строително предприемачество, придобиване, изграждане и отдаване под наем на недвижими имоти, извършване на довършителни работи, екстериор и интериор, инвестиционна дейност в сферата на възобновяемите енергийни източници и недвижимите имоти. Данните за “Магра инвест” са достъпни в Търговски регистър. Към момента на публикацията ни фирмата няма закупени имоти.

Част от увеличението на капитала на “Магра инвест”, или 52,5 хил. лв. официално е дошла от продажбата на дяловете на сестрата на Копринков в придобитата от жена му “Дийонима”. Останалата сума от продажбата на дяловете в размер на 152,5 хил. лв. обаче е изплатена на майката на Копринков. Тя може и да е помогнала на дъщеря си със събирането на част от сумата. Сестрата на Копринков Мария е трябвало да събере остатъка от сумата за увеличението на капитала на “Магра инвест” с новите 400 хиляди лв. до размера на внесения общо 1 200 000 лв. капитал.

Сестрата на Копринков Мария Грънчарова и майка им Дияна Копринкова, освен във вече прехвърлената “Дийонима”, са съдружници в “Йонима” ООД, също регистрирана на адрес в с. Труд, общ. Марица, обл. Пловдив.

Преди Николай Копринков да бъде назначен като секретар на президента, до януари 2017 г. е трети мандат като общински съветник от БСП в община Марица, обл. Пловдив. Копринков е бивш кмет на пловдивското село Труд в периода от 2011 г. до 2015 г., а от 2003 г. до 2011 г. изкарва първите два мандата като общински съветник в ОбС-Марица.

“Бърз кредит” за евтин апартамент от “Артекс”

Мария Грънчарова – сестра на Копринков и съпругът ѝ успяват само за три години да изплатят 133 800 лв. ипотечен кредит за апартамент в една от най-луксозните и скъпи сгради “Диамант” на Артекс в София. Ипотеката в полза на банка за апартамента с площ 105 кв.м. и 18 кв.м. гараж е учредена през юли 2018 г. и е заличена през август 2021 г. Имотите са закупени от Грънчарови за 205 772.87 лв. или 855 евро/кв.м., а цената тогава е около два пъти под пазарните цени на апартаментите в сградата. Справки от Имотен регистър за учредяването и заличаването на ипотеката са приложени по-долу, в края на текста.

Сестрата на Копринков нашумя в медиите с евтиния апартамент от Артекс още през 2019 г. Преди това в “Апартаментгейт” Биволъ разкри евтините имоти на политици и високопоставени държавни чиновници. В края на миналата година, покрай скандала “Коприкновгейт”, гражданско сдружение БОЕЦ публикува справка от имотен регистър с данните за изгодната сделка на Мария Грънчарова и съпруга ѝ.

Близост с Гергов и масонска ложа “Слънце-Ориент”

Твърди се, че Николай Копринков е много близък на бившия свиневъд, масон, руски гражданин и почетен консул на Русия у нас Георги Гергов. Копринков придружава президента Румен Радев на тържествата за Съединението в Пловдив на 6 септември 2022 г. (снимка в края на предишна наша публикация), на които присъства Гергов и се появява и руската посланичка Елеонора Митрофанова.

Документи:

Факсимиле на 1-ва стр. от нотариален акт
Информация от Кадастъра
Ипотека на имотите от Артекс
Заличена на 03.08.2021 ипотека /Имотен регистър/

***

1 коментар

  1. Мики Маус каза:

    Сещам се за едни имоти в БарЦелона, на един дето отрича да са негови, ама те не интересуват дори прокуратурата…..

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране