18.05.2023 | 13:25
Сарафов: Гешев ме записа и пусна разговора ни в ПИК
Не съм и не желая да бъда кандидат нито за главен прокурор, нито да изпълнявам тази длъжност, казва зам.-главният прокурор

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов твърди, че шефът му Иван Гешев го е записал и дал разговора на ПИК, който беше публикуван в сайта. Сарафов каза още, че няма намерение да става главен прокурор, като по този начин опроверга думите на обвинител номер 1, че прави преврат.

„Може би визирате част от запис на мой телефонен разговор с г-н Гешев от 14 май, който очевидно е направен от г-н Гешев и се появи в медия, която пламенно защитава позициите му през последните дни.

Всъщност аз всекидневно контактувах с г-н Гешев и след внасянето на предложението от шестимата членове на ВСС, той самият ми беше заявил, че ще подаде оставка и ще остане редови прокурор, а аз именно това имах предвид, че личните ми отношения с г-н Гешев не биха се променили, ако той не е главен, а редови прокурор“, зам. главният прокурор Борислав Сарафов пред „Дневник“.

За себе си твърдо мога да отговоря, че не участвам в ничий лагер. Кръгът от хора, с които контактувам са роднини, колеги и съседи. Дори и съпругата ми също е магистрат. Аз обаче искам също да задам въпрос – нормално ли е г-н Гешев да прави запис на разговорите си със своите заместници и колеги..

„Знаете ли, мисля си, че аз просто попаднах в някаква кална въртележка, в която не смятам, че ми е мястото. Някаква вихрушка мина и аз, без да искам, попаднах в нея. Не зная какво трябва да сторя, за да изляза от тази спирала на напрежение.“.

„Аз винаги съм се стремял коректно и отговорно да работя, да спазвам стриктно професионалната етика. Работата ми е интересна, аз съм влюбен в работата си. Именно затова винаги съм странял от всякаква политика. Лошото е, че попаднах в тази кална вихрушка.

„Винаги съм имал желание само и единствено да бъда полезен на институцията и никога не съм заемал безпринципни позиции. И действително разчитам на подкрепа от колегите си. Ние трябва да намерим сили да покажем, че имунната система на институцията работи, твърди Сарафов.

Как тълкувате това, че според главния прокурор Иван Гешев вие сте похарчен? (в записа, разпространен от ПИК, който съдържа разговор между Гешев и Сарафов – бел.ред.)

– Не знам какво има предвид. Той вкарва някакви думи в разговора ни, тъй като очевидно знае, че записва и вкарва думи, за да ги вади от контекст.

Кога осъзнахте, че прокуратурата гази дълбоко в политиката?

– И обратното – политиката гази дълбоко в прокуратурата.

Откога политиката гази в прокуратурата?

– Преплитането на политика и правосъдие трябва да бъде на база взаимодействие между властите, а не налагане на контрол от едната върху другата. За съжаление понякога нещата стават много по-видими и остри и сякаш започва своеобразно боричкане за надмощие, което е пагубно.

Кога според вас настоящият главен прокурор допусна политиката в прокуратурата?

– Аз винаги съм бил човек, който е работил конкретната си професионална работа и никога не съм се занимавал с политика, никога не съм политиканствал. Винаги съм стоял далече от политиката. Именно затова много ми се иска и се надявам съдебната система да излезе от политиката и политиката да излезе от съдебната система. Преплитането им е пагубно за всички.


Кои стъпки си представяте, че трябва да се направят в краткосрочен план, за да се разплете това преплитане?

– Очевидно е, че е необходимо да бъдат приети необходимите закони, но и всеки трябва да носи своята лична отговорност.

Има ли прокурори с морал в прокуратурата, които да разплетат това преплитане?

– Познавам много от колегите си в прокуратурата и следствието и съм убеден, че болшинството от тях са с висок морал и достойнство.

А моралът и страхът как си взаимодействат?

– Интересен въпрос. Лошото е, че те не са взаимно изключващи се. Един човек може да е морален и едновременно с това да го е страх.

В прокуратурата има ли механизми, през които да бъдат управлявани прокурорите през страх?

– Иска ми се да вярвам, че няма.

Но какво се промени след взрива до колата на главния прокурор, да констатирате нещо, което се вижда с просто око, че прокуратурата е навляза на политически терен?

– Знаете ли, мисля си, че аз просто попаднах в някаква кална въртележка, в която не смятам, че ми е мястото. Някаква вихрушка мина и аз, без да искам, попаднах в нея.

Как ще излезете от нея?

– Кажете ми вие как да изляза от нея? Не зная какво трябва да сторя, за да изляза от тази спирала на напрежение.

Не знам как си представяте своите ходове?

– Само и единствено ще следвам истината.

Как попаднахте в тази въртележка?

– Не зная. Дали е случайно, дали преднамерено. Аз винаги съм се стремял коректно и отговорно да работя, да спазвам стриктно професионалната етика. Работата ми е интересна, аз съм влюбен в работата си. Именно затова винаги съм странял от всякаква политика. Лошото е, че попаднах в тази кална вихрушка.

Докъде ще стигнете? Какво ще стане със сигнала, който подадохте до градска прокуратура и за образуване на дисциплинарно производство във ВСС?

– Очаквам да бъде разгледан обективно и да се установи истината. Истината не трябва да бъде прикривана.

Какво трябва да последва след истината?

– Да се вземат съответните решения от тези, които са оторизирани по закон. Не трябва да се излиза от върховенството на правото. Не трябва да има нито саморазправа, нито нищо. Нещата трябва да се решават от тези, които са оторизирани да вземат такива решения.

От следващия въпрос интервюто продължи писмено:

Как се стигна до разрива в прокуратурата? Какво се взриви всъщност на първи май?

– Какво беше взривено на 1 май на пътя за Самоков ще каже разследването, а ако ме питате какво се взриви в прокуратурата, считам, че се взриви добрият тон и нормалната комуникация. И ако проследите изказванията ми от тогава, ще забележите, че аз всячески съм се старал да запазя добрия тон и комуникация, защото за мен винаги е било важно да се пази достойнството на прокуратурата като институция.

И в същото време точно заради това като юрист, професионалист и ръководител в тази институция, аз не можех да си позволя в общественото пространство да се пускат информации, които да петнят прокуратурата и да я поставят в срамна ситуация.

Ясно съзнавам обаче, че с влошаването на добрия тон и комуникация не правим добра услуга на институцията и именно затова силно се надявам да се върнем към тях.

Според главния прокурор Иван Гешев процесите са започнали преди около месец. Има ли конкретен момент, който вие може да отличите?

– Нямам представа какво визира, във всеки един момент аз съм вършил коректно своята ежедневна работа, а взаимоотношенията на г-н Гешев с политици на мен не са ми известни.

Наистина нямам обяснение какво предизвика неговия негативизъм към мен, вероятно принципните ми позиции са го засегнали по някакъв начин. Но аз и в момента считам, че в прокуратурата трябва да има плурализъм и свобода на мненията.

Защо изнасяте данните за влияние по дела, Регентската вила и други нарушения, които описахте в сигнала си, чак сега?

– Реших, че трябва да осветля случилото се, тъй като напрежението не само в прокуратурата, но и в обществото достигна връхна точка. Фактът, че главният прокурор записва разговорите си с магистрати, политици и членове на ВСС за лични цели, считам за недопустимо, морално укоримо, противоречащо не само на всички етични правила, но и на конституцията.

Всичко, което съм описал в сигнала си, отговаря на истината и аз очаквам с интерес каква оценка ще бъде дадена на тези факти. Ерозията е бавен и продължителен процес, който г-н Гешев с поведението си в последния месец ускори до невиждани размери.


Как очаквате, че ще приключи този разрив – докъде ще стигне Иван Гешев, който говори за края на олигархичния модел и измитане на политическия боклук?

– Според мен това е заявка за политически проект и кариера. Желая му успех, неговата политическа платформа може би ще съвпадне и с моите възгледи.

Конкретно на въпроса ви – не зная дали е възможно, но се надявам ситуацията в прокуратурата да се възстанови в рамките на добрия и коректен професионален тон. Ясно съзнавам, че ситуацията в момента не е нормална и се надявам да излезем от тази спирала на взаимни нападки.

Докъде ще стигнете – подадохте сигнал срещу Гешев, какво очаквате, че ще направи ВСС?

– Надявам се сигналът ми да бъде разгледан обективно и безпристрастно. Всичко, изложено от мен, е истина, и отново повтарям – въпросът е каква оценка ще се даде на изнесените от мен факти.

Повлиявали ли сте на членове на прокурорската колегия за становището с искането за отстраняване?

– Не само не съм, но и не бих могъл – аз не съм член на ВСС, за разлика от главния прокурор, който е член на ВСС по право, и нямам формално или неформално влияние там.

Стои ли някой зад вас – имали ли сте предложение за и.д. или за нов главен прокурор?

– Може би сега е моментът категорично да заявя, че не съм и не желая да бъда кандидат нито за главен прокурор, нито да изпълнявам тази длъжност. Оставям настрана въпроса, че г-н Гешев заяви, че ще изкара мандата си докрай. А относно въпроса кой стои зад мен – надявам се зад мен да стои семейството ми и моите колеги.

Какво означават думите ви към Гешев, че тече „прегрупиране“? Кой се прегрупира ? Кои са групите/двата (или повече) лагера?

– Може би визирате част от запис на мой телефонен разговор с г-н Гешев от 14 май, който очевидно е направен от г-н Гешев и се появи в медия, която пламенно защитава позициите му през последните дни. Всъщност аз всекидневно контактувах с г-н Гешев и след внасянето на предложението от шестимата членове на ВСС, той самият ми беше заявил, че ще подаде оставка и ще остане редови прокурор, а аз именно това имах предвид, че личните ми отношения с г-н Гешев не биха се променили, ако той не е главен, а редови прокурор.

За себе си твърдо мога да отговоря, че не участвам в ничий лагер. Кръгът от хора, с които контактувам са роднини, колеги и съседи. Дори и съпругата ми също е магистрат. Аз обаче искам също да задам въпрос – нормално ли е г-н Гешев да прави запис на разговорите си със своите заместници и колеги.


Кога последно сте разговаряли с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ? С негови представители / на партията? Защо Гешев ви посочи като негов изпълнител и ви нарече предател?

– С господин Борисов аз се познавам изключително бегло, само и единствено в професионалното ми качество и със сигурност и не го наричам „шефе“.  Категорично, по никакъв начин не поддържам каквито и да било връзки с политици от целия политически спектър. Както вече посочих, социалните ми контакти са само с роднини, колеги и съседи.

Чувствате ли се похарчен в тази ситуация?

– Чувствам се омерзен и омърсен. И ще ви обясня защо. Фокусът през последната седмица беше изместен и според мен напълно целенасочено. Създава се митът за конфликт „Гешев – Сарафов“, който няма нищо общо с реалността. Лицето Борислав Боби Сарафов, ако мога да използвам израза на г-н Гешев, няма конфликт с Иван Гешев.

Аз съм действал по закон и съм изпратил до Висшия съдебен съвет сигнал с нарушения от страна на Иван Гешев. Изпратих сигнал до Софийската градска прокуратура за преценка относно извършени според мен престъпления от Иван Гешев. Как може законни действия да бъдат в една плоскост с нарушения и престъпления?

Как може моите професионални действия да бъдат в една плоскост със самопризнанията на главния прокурор пред цяла България за политически обвързаности, заплахи и не знам още какво? Нека да го кажем ясно – конфликтът не е „Гешев – Сарафов“, а е между Гешев и определени политически субекти.

Каква диагноза показва за съдебната власт (система) сегашната ситуация – най-голямата институционална криза, както я определят? Какво е лечението?

– Съвършено сте права, очевидно нещо трябва да се промени и съм изцяло съгласен с тези, които говорят за необходимостта от съдебна реформа. Да отричаме това означава да влезем в ролята на щрауса и да заровим главата си в пясъка. Тази реформа трябва да бъде многопластова – както в насока намаляване на формализма в наказателния процес, така и в самата структура и устройство на съдебната власт, включително и по отношение статута и правомощията на главния прокурор.

Няма как в рамките на това интервю да навляза в конкретика, но се надявам опитът и експертизата на практикуващите магистрати да бъдат взети предвид, когато тази реформа се провежда.

Каква своя отговорност виждате за тази ситуация?

– И аз си задавам този въпрос. Очевидно някъде съм сгрешил – може би в комуникацията, може би в наивността си да мисля позитивно и да търся доброто у хората.

Като заместник на Гешев досега звучахте достатъчно убедително, подкрепяйки и повтаряйки тезите му. Каква подкрепа имате сега от прокурори и следователи и защо смятате, че трябва сега те да ви се доверят и подкрепят?

– Винаги съм имал желание само и единствено да бъда полезен на институцията и никога не съм заемал безпринципни позиции. И действително разчитам на подкрепа от колегите си. Ние трябва да намерим сили да покажем, че имунната система на институцията работи.

Вашето име беше споменато от основния потърпевш в схемата „Осемте джуджета“ като присъстващ в кабинета на Петьо Еврото. Как ще коментирате? Делото от тези дела на трупчета ли е, за които говорихте?

– Да, според мен това е едно от делата, чието неприключване толкова дълго време буди искрено недоумение.  Убеден съм, че такива дела трябва да приключват максимално бързо и по прозрачен начин. А името ми е напълно изкуствено вкарано в това дело, нямам никакво отношение към този казус, както се разбра от всички.

В кои две други сгради е взето решението за избиране на главния прокурор Иван Гешев, както твърди Цацаров, и сега в същите тези сгради ли е взето решението за евентуалното му отстраняване?

– Не мога да гадая, тези въпроси имат други адресати.

Лора Филева, Дневник

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране