11.03.2023 | 21:44
САЩ към Борисов: Чака те „Магнитски“!
Вождът на ГЕРБ жертва Иван Гешев

Механизмът за разследване на обвинител №1 ще бъде приет за часове, но след това ще бъде саботиран и торпилиран. Това каза адвокат Михаил Екимджиев пред „Фокус“ по повод законопроекта за съдебната реформа и създаването на механизъм за разследване на главния прокурор.

„Законопроектът ще бъде приет буквално за часове. 90 на сто съм сигурен в това, но със същата доза увереност предвиждам, че той ще бъде саботиран и няма да проработи“, каза той.

Екимджиев каза, че Борисов е получил предложение от американското посолство да гласува „за“ съдебната реформа, за да не попадне неговото име в следващ списък на санкционира по „Магнитски“. 

„Бойко Борисов чистосърдечно си призна, че за ден-два три пъти е ходил в посолството на САЩ и за този кратък период той не е ходил за удоволствие или да закусва там, както Гешев беше в Белия дом – на молитвената закуска.

На Борисов са направени, според мен, както се използва в един от любимите му филми – за „Кръстникът“, предложение, на което не може да се откаже. От самопризнанието на Борисов пролича, че на него му е направено ултимативно предложение от страна на посолството, че ако този път законопроектът за разследване на главния прокурор не бъде подкрепен от неговата партия, вероятно в следващия списък „Магнитски“ вече съвсем изрично ще разпознаем неговото корпулентно присъствие“, каза той.

Според адвокат Екимджиев фигурирането на Владислав Горанов в последния списък „Магнитски“ е бил намек към лидера на ГЕРБ да подкрепи съдебната реформа.

„Присъствието му засега то само проличава, така като холограма, пред невинния поглед на Влади Горанов. И заради това буквално за часове Борисов, а и неговата придворна партия от лакеи, си промени мнението.

Както преди това бяха тръгнали да обсъждат съвсем различен законопроект, внесен от „Възраждане“, който предвижда настоящият заместник на Иван Гешев – Борислав Сарафов – да го разследва, Борисов заяви категорично, че те ще подкрепят законопроект, въпреки че той най-вероятно ще бъде обявен за противоконституционен“, каза още адвокатът. Екимджиев смята, че законопроект за съдебна реформа ще бъде разгледан, но изрази скептицизъм относно ефективността му.

Пълният текст на интервюто пред „Фокус“:

Адвокат Екимджиев, нов опит на кабинета „Донев“ да върне механизма за разследване на главния прокурор отново на дневен ред. Според вас има ли нещо по-различно този път?

Да, има – по-различен е контекстът. Не толкова козметичните промени в законопроекта, които Зарков заяви, че е направил, за да се съобрази с някои спорни мнения на върховни съдии, колкото това, което се случи непосредствено след излизането на втория списък „Магнитски“. Тогава Бойко Борисов чистосърдечно си призна, че за ден-два три пъти е ходил в посолството на САЩ и за тоя кратък период, нали разбирате, че той не е ходил за удоволствие или да закусва там, както Гешев беше в Белия дом – на молитвената закуска.

На Борисов са направени, според мен, както се използва в един от любимите му филми – за „Кръстникът“, предложение, на което не може да се откаже. От самопризнанието на Борисов пролича, че на него му е направено ултимативно предложение от страна на посолството, че ако този път законопроектът за разследване на главния прокурор не бъде подкрепен от неговата партия, вероятно в следващия списък „Магнитски“ вече съвсем изрично ще разпознаем неговото корпулентно присъствие. Защото засега то само проличава, така като холограма, пред невинния поглед на Влади Горанов. И заради това буквално за часове Борисов, а и неговата придворна партия от лакеи, си промени мнението. Както преди това бяха тръгнали да обсъждат съвсем различен законопроект, внесен от „Възраждане“, който предвижда настоящият заместник на Иван Гешев – Борислав Сарафов – да го разследва, Борисов заяви категорично, че те ще подкрепят законопроект, въпреки че той най-вероятно ще бъде обявен за противоконституционен.

Нали разбирате, че това само по себе си е нонсенс, но то показва залозите, които са били поставени на масата в тези три посещения – скоростни блицпосещения на Борисов в Американското посолство? Т.е. този път с погнуса, със скърцане на зъби ГЕРБ ще бъде принуден от лидера си, защото те са „демократична“ партия – всички знаем, и „свободомислеща“, и „свобододействаща“, да подкрепи този законопроект. Т.е. ние ще имаме такъв законопроект и оттук нататък въпросът е доколко той ще може да бъде приведен в изпълнение, защото ние виждаме как, примерно, нашата прокуратура, ръководена от Гешев, саботира дейността на Европейската прокуратура. Ние видяхме как български делегирани прокурори напускат Европейската прокуратура и според мен това не става случайно, а това е един сценарий, замислен така, че в България ефективността на Европейската прокуратура да бъде минимизирана. Видяхме и това, което се случи с шефа на „Хидрострой“ Велико Желев.

Според мен това, което беше направено, е една процесуална гротеска от страна на прокуратурата по дело за лека телесна повреда или принуда да се изземват компютри и информационни системи. Според мен това беше направено от нашата прокуратура само за да бъде изпреварена Европейската прокуратура и ценната информация от тези компютри за злоупотребите, за липсващите сантиметри и дециметри от нашите магистрали да не стигне до Лаура Кьовеши. Така че очаквам същия сценарий да се случи и при евентуално приемане на Закона за разследване на главния прокурор. Там има един ключов момент, в който се приема, че Висшият съдебен съвет е длъжен да избере този съдия, който ще разследва главния прокурор. Ами, аз си представям, примерно, прокурорската квота, която е подчинена на Гешев, да се откаже да гласува и този избор ще бъде бламиран, въпреки че законът предвижда императивно, че те трябва да действат при т.нар. обвързана компетентност, че са длъжни да изберат този съдия. Има подводни камъни и най-вероятно това ще бъде следващият редут на съпротива от страна на прокуратурата и това прокорупционно, клептократско мнозинство в парламента. Формално законът ще бъде приет, но след това ще бъде саботиран и торпилиран.

Според сегашния правосъден министър Крум Зарков това е законопроектът, с който България ще успее да отговори на европейските стандарти. Според Вас така ли е?

Зависи от погледа, с който ще бъде преценяван от гледна точка на нашите партньори в Европейския съюз и в НАТО. От гледна точка на формалното приемане на закона аз наистина смятам, че той ще бъде приет, но все пак това не са хора, които пасат трева. Те ще искат ефективно прилагане на този закон, а както споделих преди малко, прогнозата ни е той да бъде бойкотиран и саботиран. Така че не споделям оптимизма на Крум Зарков, защото се иска ефективен резултат, а не просто една хартия, на която е написано нещо, което не се прилага.

Добре. Най-вероятно ще разберем дали механизмът ще бъде приет точно след няколко месеца, може би един-два, когато бъде сформиран и новият парламент. Ако и новият парламент се окаже нестабилен, тогава накъде отиваме?

Не знам какво разбирате под „нестабилен“, но аз смятам, че този законопроект именно заради така изтерзаното обещание на Борисов, той ще бъде приет буквално за часове, защото вече ние сме видели как, когато волята на „вожда“ трябва да бъде съобразена, за минути, за часове през нощта се приемат далеч по-незначителни или дори откровено прокорупционни, лобистки текстове. Така че законопроектът, пак казвам, ще бъде приет – 90 на сто съм сигурен в това, но със същата доза увереност предвиждам, че той ще бъде саботиран и няма да проработи.

1 коментар

  1. Бай Минас каза:

    Магнитски чака, защото иска да духа на ББ 😆

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране