17.03.2022 | 9:23
САЩ натискат наши C-300 да се включат във войната в Украйна
Защо министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин идва в България?

В материал, който описва как Русия търси нови попълнения и тактики за войските си в Украйна, Би Би Си коментира, че американският министър на отбраната Лойд Остин е на обиколка в Европа, по-специално в България и Словакия, за да обсъди със съюзниците на НАТО „системите за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят”, съобщи БиБиСи

„Напредъкът на руските войски в Украйна като цяло е в застой”, казва високопоставен американски служител пред медията.  Руснаците са изстреляли над 980 ракети. Руските военни са посветили 75% от общия си батальон на тактически групи в инвазията. В южната част на Украйна руски военни кораби обстрелват райони около Одеса и има повишена военноморска активност в Северното Черно море. Мариупол е изолиран. На север руските настъпления като цяло са в застой близо до Киев.

„САЩ разговарят със съюзници, които имат системи за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят – и можем да очакваме системите за противовъздушна отбрана да бъдат обсъдени по време на пътуването на американския министър на отбраната Лойд Остин в Словакия и България”, съобщава още медията. Словакия и България разполагат със зенитни системи С-300, съветско производство, с които може да борави украинската войска. Словакия вече даде съгласие срещу американски ПВО системи.

Словакия вече даде принципното си съгласие нейната система за ПВО да бъде предоставена на Украйна с условието веднага да бъде заменена от друга. Българското правителство отговаря с мълчаливо несъгласие на исканията на Украйна за военна помощ. Причината е, че коалиционният партньор БСП е против. Не е съвсем ясна и позицията на президента Радев да се помогне на Украйна с оръжие. Той  е по-активен в странното настояване не натовски самолети, а български МиГ да пазят българското небе, при положение че е ясно, че българските изтребители са малко и в недобро техническо състояние.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране