24.02.2015 | 23:06
САЩ пророкува: Русия се разпада през 2025 г.
Евросъюзът се цепи по групи, Полша става влиятелна сила, Германия влиза в криза

Американската разузнавателно аналитична агенция „Стратфор“ публикува глобалните си прогнози за десетилетието до 2025 година.

В тях се предвижда разпад на Русия и разкол в Европейския съюз, при който ще се повиши значително ролята на Полша. Представяме ви някои от най-интересните предсказания на „Стратфор“, цитирани от УНИАН.

РУСИЯ

След десет години Руската федерация няма да бъде това, което познаваме днес. Там ще тече процес на разпадане заради невъзможността на Москва да изгради силна икономика, с чиято помощ да поддържа стабилна институционална връзка с различните региони на огромната територия, която влиза в състава на Русия.

Основният проблем на Русия е, че приходите на държавата отиват първо в Москва и чак след това се разпределят към регионалните центрове. Това води до големи разлики по отношение на ресурсите и точно този съветски модел предвещава събития в периода 2015 – 2025 година, каквито светът видя в СССР в периода 1980-2000 година.

Исторически Русия решава такива икономически проблеми с помощта на тайните служби, но сега ФСБ, наследничката на КГБ, е отслабена, защото ръководството ѝ пряко е намесено в икономическите процеси в Руската федерация. Без способността на ФСБ да наложи контрол, разпадът на Руската федерация е много вероятен, смятат американските анализатори.

Процесите в Русия ще бъдат използвани от Полша, Румъния и Унгария, които ще искат да си върнат региони, поставени под руската шапка на влияние през вековете, но които трите държави считат за свои. Будапеща, Букурещ и Варшава ще работят да привлекат в своята орбита Украйна и Беларус. Финладия ще иска да си върне изцяло региона Карелия. Русия ще изтърве контрола над Северен Кавказ и Централна Азия.

А далекоизточните територии, ще бъдат повече свързани с Китай, Япония и САЩ, отколкото с Москва. Те също ще търсят различни варианти за независимост от Кремъл. Но „народно въстание“ срещу Москва няма да има, подчертават анализаторите.ности читайте на 

Американските анализатори са най-разтревожени от това какво ще стане с ядрените оръжия, които сега има Русия и ако има разпад на Руската федерация, кой ще сложи ръка на редица ядрени ракети, разположени в периферията. „САЩ ще трябва да намери или военно решение, или да „създаде” стабилно правителство, което с икономически методи да удържи държавническия контрол и да не позволи екстремисти да се сдобият с ядрено оръжие”, гласи извода на „Стартфор”.

Всичко ли е загубено за Русия – не, твърдят експертите. Ако Русия проведе успешна експанизонистична политика в икономическо, политическо и дори военно естество, разпад на Руската федерация няма да има. Затова и САЩ опитват да правят съюзи извън НАТО – от прибалтийските държави до България, привличайки в своя орбита колкото се може повече държави. Вашингтон ще опита да привлече и Турция, и дори Азербайджан. В тези държави ще бъдат разположени американски военни части – толкова големи, колкото Вашингтон счита за необходими заради степента на заплаха за американските интереси.

САЩ

Като най-голямо предимство за Съединените щати се сочи липсата на зависимост от износа. Само 5% от БВП на САЩ е „податлив на капризите на световното потребление”. Съединените щати изнасят едва 9% от своя БВП зад граница и 40% от този износ е за Канада и Мексико. Като предимство се сочи и фактът, че САЩ се обърна към шистовия газ, което предотвратява тотална блокада на американската икономика, подобна на тази от 1973 година, когато имаше ембарго на износа на арабски петрол за Америка.

САЩ спечели и от световната финансова криза. Капиталите на Китай, Русия и ЕС са вложени масово в американски съкровищни бонове. Невъзможно е Китай да изтегли рязко и внезапно вложеното в американски книжа, смятат американските анализатори, които залагат на постепенно изтегляне заради забавянето на икономическия ръст на Китай, но считат, че вътрешните инвестиции в САЩ ще растат.

По отношение на външната политика на Вашингтон „Стартфор” припомня, че се действа така, както от Втората световна война насам. Когато се появи опасност германският капитал и човешкият ресурс на Русия да формират хегемон в Европа, който да съперничи на САЩ, Вашингтон прави стратегически съюзи и се намесва, за да спре процесите.

Не всичко за САЩ обаче е розово. „Стратфор” напомня, че на 50 години в САЩ идва криза и моментът за такава ще дойде след 2025 година. Този път това ще е кризата на средната класа. И проблемът е, че тази класа не може да задържи стандарта си на живот, отговарящ на термина „средна класа”. В момента средният доход е около 50 хил. долара, което позволява да се купи скромна къща и да живее извън пренаселените градове, в по-спокойните предградия. Пред този стандарт има два проблема – първо, липсата на възможност да се купи къща за децата и второ – преструктурирането на американските корпорации, което подобрява продуктивността, но оставя без работа и без сигурност на трудовия пазар точно средната класа. Засега този процес не се превръща в политическа криза, но ще стане такава в периода 2028 – 2032 година, предрича „Стратфор”.

ЕВРОПА

Евросъюзът няма да може да реши главния си проблем, който засяга свободните търговски зони, които сега са достигнали критическите точки. Единната политика не подхожда на цяла Европа, по простата причина, че онова което е изгодно за едни, може да вреди на други. Евроскептицизмът ще се засилва.

В някакъв смисъл ЕС може да продължи да функционира, но икономически, политически и военно ще се ръководи по-скоро от съюзи между две или няколко държави. Реално единното управление ще престане да съществува. В Германия ще започне икономически спад, който ще доведе до политическа и социална криза. Влиянието на Берлин ще отслабне, а това на Варшава ще нараства. Именно Полша ще бъде държавата, която ще доминира на средноевропейско равнище и ще бъде лидер на антируската коалиция.

За Балканите прогнозата е, че Турция ще засили влиянието си в Близкия изток и на запад към Европа. Тя ще действа с помощта на САЩ.

1 коментар

  1. Андрешко каза:

    Няма да е зле , господа проракуващите да проракуват КОЛКО точно ще е дългът на САЩ и КОЙ и КОГА в крайна сметка ще го плаща ! И КАК , естествено …

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране