25.02.2024 | 19:33
САЩ следят санкционираните по закона „Магнитски“
Америка не се намесва във вътрешните работи на България, убеден е посланик Кенет Мертен

САЩ следят внимателно как се отразяват санкциите по глобалния закон „Магнитски“, но е рано за оценка, заяви пред bTV посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен. Според него, „глобалният закон „Магнитски“ е начин да се разкрие корупцията, но истинската цел е да се промени поведението на хората – да се спре проблемното поведение и да се отвори нова страница, да се правят нещата по различен начин“.

Министерството на финансите на САЩ досега включиха в списъка Магнитски двама бивши директори на АЕЦ „Козлодуй” – Иван Генов и Александър Николов, бившият финансов министър в няколко правителства на ГЕРБ Владислав Горанов, лидерът на партията „Русофили“ Николай Малинов, както и бившият енергиен министър Румен Овчаров от БСП, а през лятото на 2021 г. САЩ санкционираха по закона „Магнитски“ Делян ПеевскиИлко Желязков и Васил Божков. И в двата списъка освен физически лица, има и фирми.

САЩ не се намесва във вътрешната политика, работим с тези, които са на власт, които са избрани, подчерта Мертен. Според него всяка власт трябва да търси решенията в диалог с партньорите си, т.е. изпълнителната власт в България е редно да разговаря с представителите на партньорите си.

Мертен смята, че съдебната реформа в България се движи в правилната посока. „След приемането на законите трябва да се гарантират и наказанията“, допълни посланикът. Той смята, че българите са доста добре информирани – следят случващото се в страната, а и извън нея.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране