10.09.2016 | 0:01
Сделката с Царските конюшни затъна в абсурди и лъжи
Засегнатите министерства се изкараха невинни и никой не дава оставка

Скандалната сделка с имота, на който са били разположени бившите Царски конюшни затъна в нови абсурди и лъжи. Опозиция и управляващи си размениха искания за оставки, а всички забъркани в сделката министри и лично премиерът Бойко Борисов побързаха да се дистанцират от нея, макар че около процедурата са се разменяли съгласувателни писма. Сериозни усилия да оправдае засегнатите министри – и тримата на ГЕРБ, положи и основният виновник – областният управител на София Веселин Пенев, кадър на Реформаторския блок. Въпреки че лично Борисов поиска, той не възнамерява да подава оставка, докато не приключат проверките по случая.

Както „Сега“ писа, в началото на този юли областният управител Веселин Пенев е продал три терена държавна собственост с обща площ от 7328 кв. м за 658 870.90 лв. на фирма „Евротрансбилд“. Аргумент за сделката е подадено искане за прекратяване на съсобственост от страна на фирмата, която притежава 16% от имотите и част от съществуващите на терена сгради. Тя е поискала да купи останалите 84% от земята и в момента е неин единствен собственик. Вчера стана ясно, че в имота постройки, без собственост върху самата земя, имат три министерства – вътрешното, земеделското и на културата. Земята под сградите не е била предоставена за управление на съответните ведомства и се е стопанисвала от областния управител, какъвто е редът по закон.

Вчера стана ясно, че и трите министерства са били уведомени от областния управител за постъпилото искане за прекратяване на съсобствеността и намерението на Пенев да пристъпи към такава сделка. Най-голям скандал предизвика писмото, изпратено до МВР и предоставено от БСП на медиите. От него става ясно, че ведомството е било изрично уведомено за сделката в качеството му на стопанин на две постройки в имота и не е възразило срещу нея. От МВР обаче са настояли областният управител да реши други стари проблеми около сградите. Силовото ведомство е настояло да получи актове за едната постройка, с каквито не разполагало, а областният управител да си вземе във владение втория имот, който е с отпаднала необходимост и в тежко състояние. Съдържанието на двете писма опровергаха твърденията на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че не знае нищо за сделката и дадоха повод на БСП да поиска оставката й.

Още двама министри вчера се дистанцираха от скандала, с повече основание – регионалният министър Лиляна Павлова и министърът на земеделието Десислава Танева. Областният управител се е допитал за прекратяването на съсобствеността до Павлова, но тя е възразила заради неприключили съдебни процеси около имотите. Ведомството заело позиция, че не е целесъобразно отношенията да се решават в такава сложна обстановка. В същото време става ясно, че по едно от делата МРРБ е приело за свой помощник купувача „Евротрансбилд“, който е декларирал, че приема за своя сметка риска от загуба в съдебната зала. Именно по указания на МРРБ е бил издаден и актът за частна държавна собственост на земята. Вчера не се разбраха детайли за аргументите, с които земеделското министерство е дало негативно становище за приключване на процедурата. Министрите бяха спешени да дават обяснения, след като премиерът Бойко Борисов разпореди спешна проверка на сделката, а по-късно обяви, че я дава на прокуратурата, защото събраните данни от инспектората на МС му дали основание за това.

Областният управител Веселин Пенев продължава да твърди, че е отървал държавата от имот, на който тя не може да строи нищо, но пък плаща немалко пари за такса смет. „Върху тези сгради не може да се сложи една тухла“, заяви Пенев. Той не успя да обясни защо тогава частната фирма е платила за терена 830 хил. лв. с ДДС, но според него това не е продажба, а излизане от съсобственост от „един мъртъв терен“. „Никога не е имало практика държавата да изкупува на частника собствеността. Търсите пазарни параметри там, където няма пазар. Кой би поискал да купи терен с толкова тежести“, възкликна Пенев. Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов твърди, че е имало инвеститорски интерес към имота, оценен на 20 млн. евро.

Проверка на „Сега“ показа, че по устройствен план в този имот наистина не може да има ново строителство. Имотът попада в местност Център – Зона А – Север, която има добри показатели за застрояване, като според проектното решение общото позволено РЗП е 19 496 кв. м. За тази част от София обаче има одобрени специфични правила за застрояване и точно за този квартал – 532, е забранено каквото и да е било пристрояване, надстрояване и ново строителство.

Наличието на изрична забрана за точно този квартал според експерти е знак за наличие на инвеститорски интерес към него, като това бе признато и при одобряването на подробния устройствен план през 2015 г. Тогава главният архитект Петър Диков се похвали, че с плана се предотвратяват намерения за 2 небостъргача по 100 метра и Царските конюшни остават без промяна. Според архитекти обаче не е изключено новият собственик на земята, който вече се явява собственик на целия терен и не е нужно да пита държавата за евентуални бъдещи промени, да се надява на изменение на плана за целия квартал.

Вчера не стана ясно с какви аргументи фирма „Н.Д. Експерт“ е изготвила ниската оценка за стойността на имотите. Ниска е и данъчната оценка – близо два пъти по-малка от пазарната. Вчера от Столичната община обясниха, че сумите са ниски, защото става дума само за земята.

От Министерството на културата поясниха пред „Сега“, че Царските конюшни не са паметник на културата, но попадат в историческия център на столицата, който е „територия с културно-историческо наследство със статут на групов паметник на културата от 1986 г. Това означава, че всякакви преустройства по сградите трябва да се съгласуват по Закона за културното наследство с НИНКН. Бившият областен управител от БСП Росен Малинов твърди, че има искане конюшните да бъдат обявени за паметник на културата, но то не е придвижено от 2013 г. досега.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране