08.03.2016 | 20:37
СЕМ се дистанцира от Георги Лозанов
Законът трябвало да се прилага отвъд личните пристрастия

Предпоставянето на виновно поведение като основание да се откаже административна услуга не произтича от Закона за радиото и телевизията, а членовете на Съвета за електронни медии се ръководят само от него в работата си. Това се посочва в официална позиция на регулатора.

Текстът идва две седмици, след като председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов подаде оставка. Това стана при гласуването дали Пик да получи лиценз за телевизионно излъчване. Съветът за електронни медии не събра кворум и отложи за другия вторник гласуването на оставката.

При оттеглянето си Лозанов заяви: „Не бих искал нито с гласа си като член на СЕМ, нито с подписа си като негов председател да легализирам в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медиа, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или религиозен признак”.

В своеобразен отговор, сега от СЕМ пишат: „Убедени сме, че устойчивостта на демократичния процес в страната се обуславя от върховенството на закона, прилаган в и от институциите извън личните пристрастия. Задължение на независимия регулатор е еднаквото третиране на всички създатели на медийно съдържание”.

Те подчертават, че ще спазят стриктно процедурата за освобождаване на председателя си и работата им няма да бъде възпрепятствана.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране