20.09.2023 | 23:06
Сглобката май направи задкулисна сделка и за кметовете
ПП вземат Варна, а Пловдив, Бургас и Стара Загора остават при ГЕРБ

Сделка между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за кметовете на големите градове виждат членове на всички партии от управляващата коалиция, показва проучване на „Филтър“. ПП вземат Варна, а Пловдив, Бургас и Стара Загора остават при ГЕРБ – така най-общо очертават задкулисния план недоволните от редиците на управляващите и коментират, че ако резултатите се потвърдят, така наречената сглобка ще се заздрави още повече.

Натрупаното недоволство от Йорданка Фандъкова ентусиазира ПП, ДБ и „Спаси София“ първи да обявят кандидата си Валентин Терзиев, въпреки че са знаели за тъмното минало на предците му в Държавна сигурност. В същото време, след 17 години управление в София, ГЕРБ усилено търси кандидат до последно. Преговори са водени с проф. Николай Габровски, който беше предложен и за премиер, с председателя на парламента Росен Желязков, както и с дългогодишния директор на пожарната Николай Николов, който е близък до Бойко Борисов покрай професията.

Настоящият шеф на общинския съвет Георги Георгиев също е вариант, още повече, че е съгласен да влезе в битката, ако външните за партията хора откажат окончателно.

Според членове на софийската организация на ГЕРБ тупането на топката с кандидата не е случайно. Докато тяхната партия още търси кандидат и показва несигурност, Терзиев вече правил кампанията си, но това не означава, че мачът за жълтите павета е уговорен. За Терзиев става все по-трудно, защото всяка седмица около него гръмва поне по един скандал, а на всичкото отгоре затъва тотално и в блатото на фамилното ДС минало. В същото време някои гербери се вайкат, че много закъсняват с номинацията.

„По същия начин през 2016 г. издигнахме Цецка Цачева в последния момент на изборите за президент срещу новото лице в политиката Румен Радев. Резултатът се видя“, коментират те.

Според тях дори Георги Георгиев няма да има шанс в тази ситуация, защото е публична тайна, че няма достатъчно подкрепа от висшето ръководство. Въпреки че и той прави кампания от месеци насам, не е успял да се наложи като достатъчно разпознаваемо за столичани лице.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране