18.09.2023 | 10:59
Сглобката успокоява: Украинското зърно не е радиоактивно и не е тъпкано с тежки метали
БАБХ твърди, че са взети стотици проби от житото, царевицата и слънчогледът от Киев

След дълги месеци ослушване Българската агенция за безопасност на храните най-сетне реши да даде информация как контролира вноса от Украйна и какви са резултатите. Взети са стотици проби и резултатите опровергават лансираните без никакви доказателства приказки, че житото, царевицата и слънчогледът от Украйна влизали безконтролно в България и били тъпкани с тежки метали и радиоактивни.

“Не е вярно, че няма контрол. От миналата година всички пратки се изпитват по редица показатели, вкл. и за тежки метали. Взети са 575 проби от 1 октомври 2022 г. до май 2023 г. Пробите са отрицателни. Няма отклонения в показателите”, заяви д-р Иван Генчев от БАБХ в ефира на NOVA. Той поясни, че съгласно Европейския регламент зърното от Украйна минава през документален контрол и след като бъде внесено, се взимат проби.

Д-р Галя Викьова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ, обясни, че украинският слънчоглед е с много добри показатели – с 46 до 49 процента масленост, което е над заложеното в българския държавен стандарт.

“Законодателството в областта на храните, специално за етикетирането, което е единно за целия ЕС, има ясни правила как се обявява произходът. Например, ако в халвата украинският слънчоглед е 35%, на етикета се изписва – “произход “Украйна”, обясни д-р Викьова.

Част от зърнопроизводителите и политици, бранещи интересите на Кремъл, упорито твърдят, че храните, идващи от Украйна, са замърсени и опасни. С тези манипулации те се опитват да оправдаят искането за забрана на вноса. Всъщност Украйна е един от най-големите производители на пшеница и слънчоглед в света и нейните храни се купуват навсякъде – включително и в страни от Западна Европа.

Режимът на Путин и неговите приятели в България обаче правят всичко възможно да ударят икономиката на Украйна, вкл. и мощния агросектор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране