07.10.2023 | 12:02
Сглобката за София: Терзиев кмет, после сменя Киро в ППДБ. Реален кмет – Борис Бонев
Антон Хекимян се е договорил за евродепутат

Изборите за кмет в столицата са договорени като част от запазване на коалиционното правителство на ГЕРБ с ППДБ. За кандидат от страна на ГЕРБ-СДС е издигнат неубедителният Антон Хекимян срещу обещание да бъде направен евродепутат догодина.  Това твърдят високопоставени източници от партията.

Васил Терзиев се подготвя да поеме юздите на ППДБ и да бъде новият лидер на жълтопаветието след провала на Кирил Петков и изхабяването на Христо Иванов. Кметското място се счита за само първата стъпка на политическата кариера на Терзиев, а реален кмет ще бъде Борис Бонев.

Подобен ход ще удължи живота на сриващата се в социологическите проучвания коалиция ПП-ДБ, а следователно и на сглобката във властта. Именно затова победата на Терзиев е договорена. Бойко Борисов и Делян Пеевски имат интерес от продължаване на коалиционното управление, в което тъкмо те са водещите фигури зад завесите, докато ППДБ отнасят всички негативи.

Цената на това е ГЕРБ да паднат в София, спасявайки политическото бъдеще на ППДБ. За тази цел Борисов не издигна убедителен кандидат, какъвто би бил подготвяният дълги години председател на Общинския съвет Георги Георгиев. Той притежава както нужната експертиза за кмет, така и подкрепата от страна на електората на партията – две неща, които липсват при Хекимян.

Нещо повече, с кандидатурата на Георгиев щеше да бъде избегнат изцяло скандала около БТВ и редакционната политика на телевизията. Въпреки това, или по-скоро тъкмо против тези причини, Георгиев не бе издигнат.  Самият Хекимян е бил убеден да направи саможертвата с обещания за евродепутатско място на изборите за Европейския парламент догодина.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране