10.06.2015 | 0:45
Шеф на ФИФА взел пари за пострадали от земетресение
Джак Уорнър откраднал 1 милион долара от Хаити

Бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър е разследван за изчезването на пари, предназначени за пострадалите от земетресението в Хаити през 2010 г., съобщава Би Би Си.

Уорнър е посетил Хаити в месеците след бедствието и е обещал 974 550 долара. Те са били отпуснати от ФИФА и Футболната асоциация на Южна Корея, за да помогнат за възстановяването на страната. Средствата са били преведени в сметки, контролирани от бившия президент на КОНКАКАФ за лична употреба.

Парите все още са в неизвестност, обявиха американските власти. Анонимен източник, близък до разследването, е заявил пред Би Би Си, че са разследвани 75 банкови сметки, свързани с УорнърТой обаче признава, че липсващите средства може никога да не бъдат открити. Главният прокурор на Тринидад и Тобаго, родината на Уорнър, обеща да разследва тези подозрения. “Ако той наистина е откраднал пари, предназначени за Хаити, това ще е най-презрителното престъпление. Очаквам властите да направят всичко възможно, за да се гарантира възстановяването на тези пари”, допълни той.

Уорнър е един от главните заподозрени в корупционния скандал във ФИФА, който се разрази в последните две седмици. Той е един от деветимата високопоставени ръководители, които на 27 май съдът в САЩ обвини официално във финансови злоупотреби.

Генералният прокурор на САЩ Лорета Линч заяви, че Джак Уорнър е взел подкуп в размер на 10 милиона щатски долара, за да осигури спечелването на кандидатурата на Южна Африка за домакин на световното първенство през 2010 г. Уорнър е обвинен още, че е поискал 7 млн. долара от Египет, за да осигури гласове на страната за домакинството на мондиала през 2010 г. Също и че е взел 1 млн. долара от Мароко, за да гласува на изборите.

След това обачесе отметнал и подкрепил Южна АфрикаСред другите престъпления, за които е обвинен, е нелегална продажба на билети за световните първенства.В същото време Китай обвини САЩ в арогантност и геополитически цели покрай случващото се във ФИФА. Страната се включи в дискусиите около корупционния скандал и арестите на висши ръководители, които разтърсиха световната футболна централа, чрез коментар на националната информационна агенция “Синхуа”. “Въпреки че антикорупционната буря може да помогне световната футболна централа да предприеме реформи, това изглежда повече като добре обмислен и организиран план за постигане на някои геополитически цели”, пише “Синхуа”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране