12.03.2015 | 17:28
Шефът на ДАНС на разпит в парламента за лиценза на „Дунарит“
Работещите в русенското предприятие щели да си получат заплатите до края на месеца

Парламентарната комисия за контрол на специалните служби и прилагане на СРС ще а изслуша изпълняващият длъжността председател на ДАНС относно доклада, послужил като основание за временно отнемане на лиценза на „Дунарит“ за търговия с оръжие и със специална продукция. Това съобщи председателят на парламентарната комисия Атанас Атанасов.

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия, който е на подчинение на министерството на икономиката отне лиценза на „Дунарит“ за срок от 4 месеца. Основанието беше доклад на ДАНС, според който има „заплаха за финансовата стабилност на страната“.

По реда на парламентарния контрол ние трябва да изясним дали основанието, което е било представено на Междуведомствения съвет, е сериозно и дали не би могло своевременно, т. е. по-бързо да бъде възстановен лицензът за търговия с оръжие и специална продукция на „Дунарит“, каза Атанасов.

Междувременно председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов заяви, че икономическото министерство гарантирало, че работниците от „Дунарит“ ще получат заплатите си в края на месеца и предприятието ще продължи да работи. Румен Христов влезе в парламента с листата на Реформаторския блок от 19 МИР-Русе.  Румен Христов повтори тезата на икономическия министър Божидар Лукарски, че русенското предприятие може да продължи да работи и да изнася продукцията си чрез посредници.

Христов посочи, че има два варианта за излизане от ситуацията, в която се намира дружеството след временното „замразяване“ на лиценза му за търговия с оръжие от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет.

Единият е да се отговори по-скоро на повдигнатите от междуведомствения съвет въпроси и така да се разреши по-скоро ситуацията с лиценза. Другият е да се ползва лицензът на друга фирма. Не говорим за вкарване на нова фирма, защото последният договор на „Дунарит“ е тристранен и едната от фирмите разполага с лиценз, посочи Румен Христов. Според него, ако другите две фирми имат желание и се договорят, може да се ползва лицензът на третото дружество.

Проблемът с отнемането на лиценза на русенското предприятие възникна, след като стана ясно, че собствеността на дружеството е прехвърлена на офшорна компания, а дълговете на „Дунарит“ към КТБ са изкупени чрез цесия от италианския бизнесмен Едуардо Миролио. Преди това комапнията се свързваше с избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев. В предприятието работат около 750 души, като синдикатите заплашиха със стачки.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране