02.04.2016 | 11:17
Шефът на пътната агенция: Лошият път не е опасен път
Винетката ще може да се купува и чрез есемес

Лошият път не е опасен път. Това заяви шефът на агенция ”Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров по повод констатацията на Европейската комисия, че българските пътища са най-опасните в ЕС. По думите на Лазаров когато по пътя има дупки, хората шофират по-внимателно.

„Статистиката много ясно показва, че когато настилката се оправи, това води до повишаване на скоростта на движение и аварийността скача. Става въпрос за култура на шофиране“, заяви в събота Лазаров пред Нова телевизия.

”Стремим се там, където има опасни участъци, по отношение на инфраструктурата да ги обезопасяваме. Онзи ден завърши поставянето на метална еластична ограда на пистата на Ботевград. Същото направихме на участъка Бургас-Созопол, където редовно има загинали. Продължаваме да казваме, че най-безопасните пътища са автомагистралите. В участъка на Кресненското дефиле, където трафикът е изключително голям, съприкосновението на бързи с бавни автомобили е голямо. Поради тази причина именно там стават много челни сблъсъци. Докато магистрала ”Струма“ не бъде изцяло завършена, това ще продължи да се случва“, коментира Лазаров.

Според данните на АПИ 300-400 хил. лв. на километър струва ремонтът на цялата републиканска пътна мрежа, която е 20 хил. км. Това означава, че са нужни 800 млрд. лв. годишно, заключи Лазаров.  Лазаров съобщи ,че когато се въведе електронна винетка, тя ще може да се купува чрез SMS и онлайн, а ще останат и традиционните начини за купуване в пунктовете за продажба и бензиностанциите.

По думите на Лазаров държавата няма да изостави тези около 3500 км или 40 на сто от всички третокласни пътища, за които вече няма да се иска винетка за пътуване. „За близо 40% от третокласната пътна мрежа, или около 3500 км, няма да се плащат пътни такси и ще са безплатни за движение. Тези пътища стигат до населени места, до които няма друга алтернатива като път“, коментира Лазаров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране