07.01.2024 | 11:05
Шефът на „Пирогов“ с разкрития за жената, оцеляла при покушението срещу Алексей Петров
Състоянието й беше тежко, но всичко приключи положително, каза Валентин Димитров

В медицината има такива ситуации и те точно показват професионализма на колегите. От една страна ние трябва да спасим живота и здравето на пациентите, от друга – тяхното достойнство и сигурност. Това заяви пред Нова телевизия директорът на болница „Пирогов“ Валентин Димитров, отговаряйки на въпрос за състоянието и лечението на жената, оцеляла при покушението срещу Алексей Петров.

„Състоянието й беше тежко, но всичко приключи положително. Беше повече от месец при нас“, разкри Димитров.

Мерките за сигурност, които бяха взети, бяха сериозни. Имаше периоди, в които тя беше при нас, но не се знаеше. Това се прави винаги, за да се запази тяхната сигурност и достойнство“, посочи директорът.

„Всичко беше направено по протокол, в рамките на закона, в пълен синхрон с правоохранителните органи“.

Шефът на „Пирогов“ заяви, че е подал два сигнала към прокуратурата и АДФИ, свързани с обвиненията към него от здравния министър проф. Христо Хинков за одитния доклад на болницата.

„Не коментирам случаите с одита, защото съм написал две писма до прокуратурата и до АДФИ. Има назначени проверки, които текат в момента. Поемам ангажимента, когато приключат да изнеса данните от тях“, добави той.

Димитров коментира,че когато някой се изказва трябва да носи отговорност за думите си. „Всички мои срещи с проф. Хинков са отразени в медиите. Последната беше когато дойде в болницата“, поясни лекарят.

Равносметката за 2023 г. сочи, че е било трудна година за болница „Пирогов“. „Трябваше да се възстанови нормалният ритъм на работа. В периода от 3 години по време на пандемията. „Пирогов“ беше една от основните болници, заедно със „Света Анна“ и ВМА в борбата с коронавируса“, посочи докторът.

250 748 души са преминали през най-голямата спешна болница през изминалата година. От тях неосигурените са 18 000 души. Докарани от Спешна помощ са над 5 000 човека. Хоспитализираните, преминали и излекувани са 52 604 души. Това е с близо 10 хил. повече от предходната година. Това обясни още Димитров.

Относно случаите на деца с алкохолни натравяния по Нова година директорът каза, че не са се увеличили. Но самият факт, че има условия, при които малолетни употребяват алкохол и го правят до състояние, в което да стигнат до болница, е тревожен.

„Пирогов“ беше превърната в COVID болница. Всички отделения лекуваха пациенти. В момента болницата няма сключена пътека с НЗОК и затова такива пациенти сега при нас не преминават“, обясни Димитров.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране