18.04.2015 | 0:06
Шефът на Сертов обещал 690 бона рушвет на Ченалова
Свидетел срещу скандалната съдийка е фалиралият депутат Димитър Ламбовски, който воюва с Ангел Божилов

Прокуратурата не е повдигнала обвинение за подкуп на съдията от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова, макар че по делото има такива данни. Това стана ясно по време на мярката за неотклонение на магистрата, която продължи до малките часове в петък. Ченалова бе освободена срещу гаранция от 8 хил. лв., след като прекара 72 часа в ареста на националното следствие.

Данни за подкуп има в показанията на двама свидетели, стана ясно от думите на съдия Веселина Ставрева. Тя пое делото, след като 7 души от СГС си направиха отвод и отказаха да гледат провиненията на доскорошната си колежка. Ставрева разкритикува прокуратурата, че не е събрала достатъчно данни за извършено от Ченалова длъжностно престъпление. Може само да се предполага, че е съставила документ с невярно съдържание. Двамата разпитани обаче – Димитър Попов и бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски, твърдят, че с Ченалова е договаряно да получи пари по определени дела. Попов казва, че друг човек трябвало да преведе 690 хил. лв., а в замяна на това съдийката да постанови решение по търговско дело в полза на „Обединени енергийни търговци“.

Шеф на фирмата ОЕТ е Иван Божилов, а като консултант там е работил бившият шеф на ДАНС Петко Сертов, който преди няколко месеца изчезна в Гърция и подлуди службите ни за сигурност.

Именно по дело на това дружество съдийката е обвинена, че е допуснала поправка на съдебни протоколи в нарушение, за да могат от фирмата да представят фактури за дължими пари от НЕК. „Кой нормален човек дава такава глобална сума, без да има решение по делото“, реагира Ченалова и определи Попов като „едно безработно, осъждано лице, което разказва едни невероятни истории“. Съдия Ставрева пък заяви, че съдът не може да коментира тези данни, тъй като обвинение за подкуп не е повдигнато.

Въпреки че не е работила в тази посока, прокуратурата не пропусна да спомене доказателствата. Освен това от държавното обвинение изтъкнаха, че имало опасност Ченалова да се укрие и да извърши ново престъпление, ако е на свобода. Според прокуратурата тя притежава „достатъчно позиции за влияние, финанси и контакти“, за да влияе и освен това разполага с финанси, за да се укрие. Съдия Ставрева обаче заяви, че прокуратурата не е посочила какво точно длъжностно престъпление е извършила Ченалова, какви са последствията от него и пусна магистрата срещу гаранция. „Целта е не само да напусна съдебната система, не само да стана символ на човека, изгонен от съдебната система. Никой не може да ме упрекне в логиката на моите разсъждения, че се проявява изключителна активност спрямо мен, а за сходни ситуации по отношение на други хора било то магистрати или не, това не се е случва. Това е съмнително“, заяви самата обвиняема. Тя припомни, че е спрягана за съдията на Георги Първанов, на Цветан Цветанов и на Делян Пеевски. „Е, явно не съм, защото никой не ми помогна“, обобщи тя.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране