24.01.2023 | 16:21
Шест изборни района губят по един депутат. Печелят София, Пловдив и Варна
Минималният брой мандати в един район остава четири

След обявяването на резултатите от преброяването на населението през 2021 г. Централната избирателна комисия (ЦИК) е преразпределила депутатските мандати по райони. Това стана ясно от изявление на председателя на институцията Камелия Нейкова пред Народното събрание (НС) днес. Въпрос по темата й зададе депутатът Гален Монев от „Български възход“ във връзка с предстоящите напролет поредни предсрочни парламентарни избори.

Нейкова обяви, че вече са готови с преразпределението, като предстои да се вземе окончателно решение за него след насрочването на изборите от президента.

Ето как са преразпределени 240-те депутатски мандата по районите. Заради промените в броя на населението се прехвърлят шест от тях.

По един мандат губят Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе. Три от тях отиват в южния столичен 23-и многомандатен район, а един – в 24-и МИР-София.

Пак по един отгоре печелят Варна и Пловдив-град.

Останалите райони са без промени. Бургас остава с 14 мандата.

Най-големият район си остава 23-и МИР. Той ще излъчва вече 19 депутата. 

Камелия Нейкова съобщи, че минималният брой мандати в един район остава четири. Това е изискване на Изборния кодекс и то вероятно води до сериозно изкривяване, защото броят на населението в някои области предполага те да са с по-малко депутати.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране