03.02.2016 | 0:01
Шофьори викат Борисов на границата с Гърция
Българите бедстват без храна и вода заради блокирането на ГКПП, искат намеса на МВнР Българите бедстват без храна и вода заради блокирането на ГКПП, искат намеса на МВнР Българите бедстват без храна и вода заради блокирането на ГКПП, искат намеса на МВнР Българите бедстват без храна и вода заради блокирането на ГКПП, искат намеса на МВнР Българите бедстват без храна и вода заради блокирането на ГКПП, искат намеса на МВнР Българите бедстват без храна и вода заради блокирането на ГКПП, искат намеса на МВнР Българите бедстват без храна и вода заради блокирането на ГКПП, искат намеса на МВнР Българите бедстват без храна и вода заради блокирането на ГКПП, искат намеса на МВнР Българите бедстват без храна и вода заради блокирането на ГКПП, искат намеса на МВнР Българите бедстват без храна и вода заради блокирането на ГКПП, искат намеса на МВнР

Докарваме фадромите и блокираме границата, да дойде Бойко Борисов, Лиляна Павлова, министри, целият кабинет да дойде тук. Това обявиха вчера българските шофьори, които цялата нощ срещу вторник стоят на границата и няма никакъв шанс през ГКПП „Кулата“.

Напрежението на българо-гръцката граница ескалира, след като граничните пунктове бяха блокирани от гръцки фермери. Над 350 ТИР-а не могат да преминат в Гърция заради протеста на земеделци от южната ни съседка. От вчера са блокирани три пункта на границата с Гърция – „Кулата-Промахон“, „Илинден-Ексохи“ и „Маказа“. Шофьорите от цялата чакаща колона се събират на Кулата и се заканват да обърнат ТИР-овете на пряко и да блокират границата за абсолютно всички. От гръцка страна ситуацията е сходна. От там български шофьори сигнализираха, че втори ден стоят на 10 километра от границата, бедстват без храна и вода, и поискаха намесата на външното ни министерство за изпращане на нота до гръцката страна заради блокадите.

Следобед от Агенция „Пътна инфраструктура“ пратиха 12 химически тоалетни на ГКПП „Кулата-Промахон“. Те ще бъдат разположени покрай пътя, където има опашка. 15 километра достигна вчера само до ранния следобед опашката от ТИР-ове от българската страна, като чакащите камиони бяха от Кулата до Дамяница. В българската част ТИР-овете се отбиват в аварийната лента на платното. Ако блокадата продължи по-дълго, товарните коли ще бъдат спирани във вътрешността на областта на обособени паркинги.

Пътят през Маказа до Комотини бе затворен в 11 часа, заявиха от Граничната полиция. Оттам съветват българските граждани, пътуващи за Гърция, да преминават през ГКПП „Златоград“. Ситуацията на другите две ГКПП-та остана без промяна. Движението на товарни автомобили през ГКПП „Кулата“ бе блокирано в понеделник.

Ситуацията на границата бе коментирана и от Красимир Лалов от Националния съюз на превозвачите. Ние не намираме връзка между тежкото положение в Гърция и действията на фермерите, защото този филм го гледаме за десета година поред и не намираме начин да противодействаме, заяви той. Според него действията на гърците приличат по-скоро на Дионисиеви празници, отколкото на протест, защото няма искания и лозунги. За тези години служителите на външно министерство трябваше да са свикнали какво да се прави по това време и да са подготвени, коментира още Лалов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране