03.11.2023 | 15:03
Шокиращи разкрития: Ето коя е майката на Борис Бонев
Вижте в каква афера е набъркана кардиоложката Михаела Михайлова

11 септември 2010 година.   Скандално разследване на БТВ показва как служителка на световен производител на медицинска техника диктува на Министерството на здравеопазването точно с каква супер скъпа техника за десетки милиони левове трябва да се оборудват българските болници.

Здравното министерство трябва да усвои 147 милиона лева от европейската програма “Регионално развитие”.
На интернет-страницата си здравното министерство публикува спецификации на медицинска апаратура за десетки милиони лева, която да бъде купена с европейски пари. На сайта са публикувани 16 файла с подробни технически описания на последно поколение ядрено-магнитни резонанси, скенери, томографи, апарати за мамографски изследвания и рентгенови апарати. В нито един документ не се споменава конкретно име на фирма, а само технически характеристики, които доставчиците на оборудването трябва да покрият.

Когато екипът на БТВ отваря 16-те уърдовски документа, в настройките на файловете се вижда от кого са писани. С голяма изненада журналистите установяват, че седем от спецификациите са писани не от експертите в здравното министерството, а от служителка в частна фирма, която има интерес да участва в този търг, даже е посочен нейният имейл.

В настройките на документа на спецификацията за супер модерен компютърен томограф се вижда, че той е написан от Михаела Михайлова, а в скоби е отбелязано името на фирмата “Джи E Хелткеър”. Всъщност “Джи E” е съкращение от световноизвестния концерн “Дженеръл Електрик”. Михаела Михайлова е регионален мениджър продажби на “Дженеръл Електрик Хелткеър” за България от 2007 до 20017 г. От 2003 до 2007 г. е била ръководител на проекти, финансирани от Световната банка към Министерство на здравеопазването.

Заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова, ужасно притеснена обяснява, че от репортерите на БТВ научава за този скандален факт.

“Това е в пълно нарушение на правата на конкурентност между фирмите. Ясно е, че когато една фирма подаде една спецификация, то точно тя трябва да спечели. Всеки може да си направи този извод. Което е абсолютно недопустимо. Прецедент. Досега не съм чувала да има подобен случай. Какъв е смисъл да подадете точно вие, ако няма да спечелите после. Това е и смисълът да се заключат така спецификациите, за да не могат да участват останалите фирми”, коментира възмутена Силвия Петрова, председател на Асоциацията на вносителите на медицински изделия.

След излъчването на разследването на БТВ здравното министерство подменя публикуваните спецификации. Те вече се виждат само като сканирани документи, а не като уърдовски файлове и е невъзможно да се установи кой е техният автор.

Фирмите за доставка на медицинска техника са потресени от тази наглост и опорочаването на търг. Пишат се сигнали за нагласен търг до институциите. Михаела Михайлова се оправдава пред американските си работодатели, че някой е хакнал компютъра й.

“Лъжи, лъжи, лъжи – спомня си днес бивш служител във фирмата. – Тя просто искаше да си вземе бонусите и ни набута в страшна интрига, от която всички пострадаха: българският офис, министерството на здравеопазването и българските пациенти”.

Към този скандал се добавя и разправията с доплащането на здравните услуги – а министър Анна-Мария Борисова е принудена да подаде оставка, само след 6 месеца на поста.

На 19 октомври 2019 година в студиото на БТВ кандидат-кметът на “Спаси София” Борис Бонев се появява с майка си – кардиолога д-р Михаела Михайлова – същата служителка на американската компания от скандала 9 години по-рано.

Д-р Михаела Михайлова вече е далеч от светлините на прожекторите, тя е обикновен практикуващ лекар в малък медицински център на ул. “Димитър Хаджикоцев” 35 в София.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране