02.02.2024 | 20:22
Шокиращо тайно проучване на “Алфа Рисърч” показва, че ПП започва да изчезва
Партията на Кирил Петков вече е с по-малка електорална тежест от "Демократична България", а самият той е политикът с най-голям процент недоверие

Ако изборите бяха днес и „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ се явяват отделно, ДБ биха имали преднина пред партията на Кирил Петков и Асен Василев. Това показва неоповестено изследване на „Алфа Рисърч“, публикувано от Клуб Z . Припомняме, че на последните избори, когато двете формации играеха самостоятелно, ПП събра два пъти повече гласове.

Настоящото проучването е поръчано за вътрешнопартийна употреба и не е разгласено, но докладът на една от авторитетните български агенции вече се разпространява в партийните щабове, които са силно оздачени от променените нагласи.

Най-сериозен е сривът на “Продължаваме промяната”, които вече са с по-малка електорална тежест от уж малкия си партньор в коалицията – “Демократична България”. Промяната буквално изчезва, след като падна до 9 пункта, а някога бе 25-26 %.

Първа политическа сила с 23,1 процента от твърдо гласуващите отново би била ГЕРБ. „Възраждане“ са твърдо втори – 12,5%, а БСП трети – с 10 %, четвърти и пети – ПП и ДБ, ако се явят отделно.Следва ДПС – 7,7 на сто, но при тях социологията винаги отчита с 3-4 пункта по-малко заради географската особеност на електората. Хората на Слави Трифонов също поддържат добри нива – 4,5 %.

Изследването е проведено по поръчка на една от политическите партии, които участват в управлението, през първата половина на януари, като реално работата на терен е обхванала едновременно периода преди избухването на имотния скандал „Чаталджа“, в който бяха замесени Асен Василев и Даниел Лорер, и седмицата след разгръщането му.

Бойко Борисов остава първи по одобрение сред политическите лидери на т.нар. (не)коалиция. Той получава 22,6 на сто от положителния вот на избирателите, а отрицателно отношение изразяват 50,4 процента от анкетираните.

Както и при партийните предпочитания, второто място сред лидерите е за Христо Иванов, а не за съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Иванов получава доверието на 14,9 процента от избирателите, а отрицателното отношение към него е най-ниското – 47 на сто. Одобрението към Асен Василев е 13,4 на сто, неодобрението – 57,4%. Положително отношение към Кирил Петков изразяват 12,3 процента от избирателите, не го харесват 60,4 на сто.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране