27.02.2024 | 20:43
Шпионският скандал: Как са се внедрили двамата руснаци?
Владимир Горочкин е откраднал самоличността на Денис Рашков

Шпионският скандал, при който ДАНС установи двама „нелегали“, които са действали у нас.

Освен под прикритието им в България двамата – Татяна Горочкина и Владимир Горочкин, са били съпрузи и в реалния живот. Те са сключили граждански брак у нас в обреден дом в центъра на София.

Втори път си казват „да“, за да заживеят нов живот. В обредния дом на ул. „Кракра“ в София Владимир Горочкин и Татяна Горочкина отново са се врекли във вярност. Този път, за да се превърнат в Денис Рашков и Дияна Рашкова.

За Владимир новият живот е уж завръщане към стария, защото влиза в ролята на дете на българин и рускиня, което е отведено от своята майка в родната ѝ страна.

Завръща се у нас 20 години по-късно, представяйки се за Денис, с когото българските роднини са загубили връзка. Предполага се, че истинският Денис Рашков е починал. Според експертите това е класически случай за внедряване на т. нар. нелегали.

„Подходящи в миналото бяха деца, родени някъде. След няколко години е починало детето, разузнавачите изземат документите и по този акт за раждане изготвят документ за самоличност на бъдещия „нелегал“. Има и други случаи – съществуващ гражданин, който е на сходна възраст с разузнавача нелегал. Даже може да бъде и със сходна професия“, заяви Иван Пенков, бивш заместник-директор на Военното разузнаване.

Заради въвеждането на новите технологии като лицево разпознаване на граничните пунктове, използването на този способ става все по-трудно. Не е ясно каква задачата е трябвало да изпълнят шпионите, след като получат български документи.

„Може да се съди, че те не са били предназначени за използване в България, което е също обичайна мярка – от България да отидат в друга разузнавателна страна, която представлява интерес за Русия и да бъдат използвани там. Вече е въпрос на гадаене защо не са изпратени, още докато са били в нашата страна и да са заминали и защо се е наложило да се връщат обратно в страната изпращач? Какво се е налагало да доработват по документите им?“, допълни Иван Пенков, бивш зам.-директор на Военното разузнаване.

Разузнавачът смята, че е възможно шпионите да са били осветени от самите изпращачи, за да бъдат предпазени по-важни хора.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране