17.03.2015 | 22:33
Синдиците в КТБ започват дела за цесиите
Назначават ги веднага щом фондът за влоговете поиска

Временните синдици от името на държавата започват съдебни дела за анулиране на цесиите, сключени от квесторите на КТБ, съобщи шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя бе категорична, че всички прихващания за близо 900 млн. лв. ще бъдат атакувани в съда. Мотивът е, че те са ощетили фонда за гарантиране на влоговете, който е първи кредитор на КТБ.

Вчера бюджетната комисия единодушно прие на първо и второ четене проект за промени в Закона за банковата несъстоятелност. Днес той ще се обсъжда в залата. Временните синдици встъпват в длъжност веднага след като промените излязат в “Държавен вестник”. Те получават право да атакуват сделки и със задна дата. Държавата може да иска външен одит за КТБ, а ако парите не може да бъдат намерени или пътят-им проследен, виновните лица ще отговарят с личното си имущество, пише в проекта.

Съдът ще назначава временни синдици, а кои да са те, ще предлага фондът за гарантиране на влоговете. Синдиците ще се отчитат пред финансовия министър за всяко решение. Списъкът на синдиците леко напрегна отношенията между Стоянова и БНБ. Тя заяви, че го има, но той бил банкова тайна. От БНБ репликираха, че е изпратен още през октомври, но не може да бъде оповестяван заради лични данни на лицата.

Стоянова се зарече, че България ще поръча на външна фирма следовател да разследва източването на КТБ. Тя потвърди, че вече има поне 4-5 оферти във фонда за гарантиране на влоговете.

1,7 млрд. лв. били обезпечените кредити в КТБ, каза още Стоянова. И уточни, че ако се правят прихващания, като тези, които ще се оспорват, в масата на несъстоятелността нямало да постъпят реални пари. Това означавало, че най-напред фондът за гарантиране на влоговете, както и всички останали вложители, които не са извършили цесии, просто нямало да вземат нищо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране