08.01.2017 | 19:17
Синтактичен апокалипсис. Откровение на Цветана: задоволяване на политическия егоизъм
Откъде тръгна - докъде стигна

Водещ, БНР: Изчистихме ли го този момент с обвинението на БСП лидера Корнелия Нинова за това, че сте останали на власт, за да похарчите едни пари? Тя специално изчисли, че от август месец, когато министър-председателят Борисов е докладвал едни 3 млрд. излишък, сега до края на мандата с излишък от 1.5 млрд се губят едни 2 млрд., за които тя се усъмни, че нямате достоверна информация за това къде са. Изчистен ли е този въпрос? И само платените реактори за „Белене“ ли усвояват разликата?

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ами разбира се, че тези средства, които бяха за АЕЦ „Белене“, които бяха пропуснати от Корнелия Нинова. Тук мога да кажа, че имаше и други разходи, които бяха направени. Те бяха отчетени. Така че от тази гледна точка най-важното е да отчетем какво е състоянието на държавата днес. Ние отчитаме, че има излишък. Но нека само да припомня, че когато управляваха точно БСП преди две години, оставиха държавата с дефицит над 4 %. Извинявайте, но трябва да има и малко историческа памет, когато се говорят такива неща и когато предлагаш някаква алтернатива, тя трябва да бъде достатъчно добре обоснована. За мен най-важното обаче е, че в тази кампания, която предстои, трябва действително да се стремим да запазим нормалните си човешки отношения помежду си в една кампания. Защото това, което се създава като неверна информация, умножена по няколко пъти, създава винаги едно противопоставяне и едно отвращение, дори мога да кажа, от избирателите, да отидат да изразят конституционното си право да гласуват. Ние, политиците и политическите партии, трябва да предлагаме реални решения, реални политики. И трябва колкото е възможно повече да се дистанцираме от популизма и от лъжите, които могат да бъдат пускани в една кампания. Защото, след като приключат изборите, вие знаете, че всичките тези парламентарни групи, които се създават в бъдещия парламент или в сегашния парламент, ние сме обречени да работим заедно, защото съединението прави силата. И когато липсва тази комуникация, която да е градивна, разбира се, опозицията трябва да запази своето лице и своята идентичност, за да бъде коректив на властта, но да бъде коректив с ясните решения, които са алтернатива – и даваш добрата перспектива! А не това, което всъщност отричаш направеното и казваш, че ти би могъл да го направиш по-добре, а пък, поглеждайки в исторически план, ти си имал възможност да го направиш и да си го реализирал, но не си успял, а си задълбочил проблемите и си ги направил много по-големи. И това, което смятам, че е най-важно – трябва да има обективност във всичко това, което се говори от политиците, и това, което се прави като кампания.

…Повярвайте, че опитът, който трупаш в политиката, и важните национални задачи, които трябва да решаваш – ти си длъжен да намериш този консенсус, за да решиш тези проблеми. И за мен е много болно, че едни системни партии, каквато е БСП, залагат точно на този реваншизъм и на тази конфронтация, която, повярвайте, тя е вредна за обществото. Но преди всичко тя е вредна и за самите партии. Защото БСП могат да получат някакъв минимален дивидент от тези лъжи, които могат да бъдат пуснати в публичното пространство. Но когато влезем в пленарна зала в 44-тия парламент, ние трябва да бъдем с протегната ръка по важните национални приоритети. Кажете ми – къде можеш да правиш политика, за да задоволяваш политическия си егоизъм – това е нещо, което трябва да бъде забравено!

***

ПП. МИГNews.info е на колене и в щастливи сълзи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране