30.11.2023 | 20:54
Скандал! Подставени лица на Д.П. искат държавна земя на безценица (видео)
Делян Пеевски е имал предварителна информация от финансовото министерство и са започнали да изкупуват компенсационни бонове не през борсата, а от частни лица

В намерението на правителството да продаде през 2025 г. земя от държавния поземлен фонд не стои желание да се осигурят допълнителни приходи в бюджета, а да се прокара схема, която да облагодетелства един-двама души да изкупят държавна земя на безценица. Подобна схема ще влоши още повече структурата на земеделието в България, правейки големите още по-големи и водейки малките земеделци към бавна и трагична смърт.

Това заяви в предаването „(О)позиция“ Иван Христанов, бивш заместник-министър на земеделието в правителството „Петков“ и лидер на наскоро основаната партия „Единение“.

Според Христанов „подставени лица, свързани с едно лице, известно с прозвището „Държавно предприятие“, са започнали да изкупуват компенсационни бонове не през борсата, а от частни лица, за да могат да изкупят земята, която държавата смята да пусне на търгове за продажба. „Този човек е известен и като корпулентен бизнесмен. Знаем кой е този човек, той е в парламента и коли, и беси“, посочи Христанов.

Той отбеляза също така, че седмица преди министърът на финансите да изпрати към Министерски съвет и министерствата проектозакона за държавния бюджет за 2024 г. заедно с придружаващите го доклади и прогнози, на фондовата борса цената на компенсационните бонове рязко се е вдигнала. „Някой е започнал да се снабдява с компенсационни бонове седмица по-рано, знаейки какво е заложено в бюджета. Това допълнително засилва убеждението ми, че става въпрос за схема, планирана за 2025 г.“, посочва Христанов.

Бившият заместник-министър на земеделието припомни, че има законова забрана от държавния фонд да се дава под наем повече от 10 хил. дка земя, именно за да се избегне заграбването й от шепа хора. „Очакваните от министерството на финансите приходи от 340 млн. лв. обаче означават, че трябва да бъдат продадени 700 000 дка, което е около 20% от обработваемата държавна земя. При това купувачите ще я купят само на половината от пазарната й стойност, защото по закон 60% от тази земя трябва да бъде продадена чрез компенсационни бонове, и само 40% – в брой.

„Чуват се гласове, че държавата не може да не изкупи тези бонове и че собствениците им трябва да бъдат компенсирани за това, че навремето не са си получили земите си. Тук обаче изобщо не се гони удовлетворяване на обществения интерес“, убеден е Христанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране